harsh 1-2 shift - LS1TECH

Log In 


Automatic Transmission a.sponlink:link {font-size: 9px;} img.surround{ border-color: #000000; border-width:1px; margin-bottom: 9.5px; } span.sponsortext { font-size: 10px; }
4L60E | 4L80E | TH350 | TH400 | TH2004R | Powerglide | Converters | Shift Kits
Sponsored by
PerformaBuilt Transmissions

harsh 1-2 shift

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-02-2012, 09:08 PM   #1
Launching!
Thread Starter
iTrader: (5)
 
astro11271984's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: houston
Posts: 223
Default harsh 1-2 shift

just wanted to know if anybody else was having harsh 1-2 shifts durring light throttle on my second tranny and still have the shifting issue.
astro11271984 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 09:13 PM   #2
11 Second Club
iTrader: (86)
 
the_merv's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Arkansucks
Posts: 19,063
Default

Has the car been tuned? How has the Trans been built?
the_merv is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 09:27 PM   #3
TECH Fanatic
 
TransAmWS.6's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Maryland
Posts: 1,247
Default

Yes, as I'm rolling through campus going 10-20 mph, it feels like I've been rear ended when it shifts from 1-2. It seems like a fairly common thing with the 4L60E's in these cars, my friends '99 Trans Am does it as well. As long as it's not slipping or hesitating, everything should be fine with it.
TransAmWS.6 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 09:27 PM   #4
Launching!
Thread Starter
iTrader: (5)
 
astro11271984's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: houston
Posts: 223
Default

car was doing it prior to the tune trsnny is a built 4l60e with stage 3 shift kit but was doing it while everything was stock form and after new trans mount
astro11271984 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 09:42 PM   #5
On The Tree
 
DOG-TWO's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Southwest Missouri
Posts: 131
Default

My 98 TA has a fairly hard 1-2 shift when puttin' around. It's nothing to worry about.
DOG-TWO is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 09:52 PM   #6
Launching!
Thread Starter
iTrader: (5)
 
astro11271984's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: houston
Posts: 223
Default

cool ive gotten pretty use to it but always in the back of my mind ill kill my rear end
astro11271984 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 10:04 PM   #7
11 Second Club
iTrader: (86)
 
the_merv's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Arkansucks
Posts: 19,063
Default

Na that wont kill the rear..lol.
the_merv is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 08:49 AM   #8
Launching!
 
chris95lt1ta's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 240
Default

Mine is doing it as well but it also gets stuck in 3rd gear.
chris95lt1ta is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 09:06 AM   #9
Launching!
 
72blownvert's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: south florida
Posts: 285
Default

Did you scan for codes? there could be an 1870 code stored in the computer. If it is real harsh at light throttle and it feels like something can break there is a problem for sure.
72blownvert is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 11:45 AM   #10
Launching!
Thread Starter
iTrader: (5)
 
astro11271984's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: houston
Posts: 223
Default

no codes thrown but it always feels like im going to chirp the tires going light throttle.
astro11271984 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 12:25 PM   #11
Moderator
iTrader: (11)
 
jimmyblue's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: East Central Florida
Posts: 12,516
Default

Some faults will make it shift hard & early, and may
not set a code if intermittent enough. The shift kit
usually firms up shifts and maybe this was excessive.
Especially if somebody also upped shift pressures in
the "street tune".

If you can look at force motor current, see if it is
bottoming to 90mA or 0mA (commanded full pressure
during shift). That would implicate a fault if it's at
part throttle.
jimmyblue is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 02:50 PM   #12
Staging Lane
 
gofasterdammit's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: abington,ma
Posts: 63
Default

Quote:
Originally Posted by astro11271984 View Post
just wanted to know if anybody else was having harsh 1-2 shifts durring light throttle on my second tranny and still have the shifting issue.
check to see if your 1-2 accumulator piston or spring is broken. the 1-2 usually does have a little bump to it but a bang is different. if its a bang then check that out first.
gofasterdammit is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 08:22 PM   #13
Teching In
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
Default

Mine was doing the same thing. harsh shift from 1st-2nd and shifting into overdrive sometimes. I just took it to the dealership and they said it was the 1,2 accumulator and that also should fix the overdrive problem too. i should know in the next day or so.
carpenb52 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another 4L60e with no 3-4. KS02WS6 Automatic Transmission 12 12-20-2015 05:04 PM
O1' TA A4 Transmission Please Help!! FreeTheBird612 Automatic Transmission 4 09-07-2015 12:03 PM
4L60E Slipping In Second only The_Hamster Automatic Transmission 21 10-25-2014 05:03 PM


Tags
12, 2001, automatic, camaro, garage, hard, harsh, ls1, problem, shift, shifting, shifts, ss, tranny, transmission, worried

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:31 AM.