Neutral safety switch - LS1TECH

Go Back   LS1TECH > VEHICLE SPECIFIC FORUMS > Cadillac CTS-V
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Cadillac CTS-V
The Caddy with an Attitude...


Neutral safety switch

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-27-2012, 07:05 PM   #1
On The Tree
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2010
Location: San Fran
Posts: 166
Default Neutral safety switch

So I got my car back from the dealer and they replaced a bad cat and changed my oil. They unplugged my battery while doing the work.

Got my car and the last few days its had an intermittent start issue. Symptoms are like this, put key in, step in the clutch, and nothing. Try it a few times and randomly it will start normal.

Ive tried a few different combos with starting over and over again with the key and I have found that it usually starts if I let the clutch out, and step it back in again.

My guess is there may be something wrong with the neutral safety switch? Where should I start my trouble shoot? Sometimes it will just start first try.

Edit: Battery is charged, I took it on a 30 minute highway cruise, as well as left it on a battery tender for over 24 hours.
catch2otwo is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 09:09 PM   #2
TECH Resident
 
Trader Rating: 2
Join Date: Apr 2010
Posts: 842
Default

http://www.cadillacforums.com/forums...p0833-how-.pdf

I came across this in my search. The part you're speaking about is actually called the clutch position switch. I just finished doing my best impression of a contortionist and taking my CPS out because my cruise control isn't working. Fun, fun.
wes8398 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 11:04 PM   #3
On The Tree
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2010
Location: San Fran
Posts: 166
Default

Thanks for the iink. If my switch is bad will it def throw that code mentioned in the pdf? I so far has no CEL
catch2otwo is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 08:29 AM   #4
Truck Sponsor
 
07CTS-V's Avatar
 
Trader Rating: 5
Join Date: Aug 2008
Posts: 971
Default

Not all codes light up the CEL.
07CTS-V is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 11:44 AM   #5
TECH Resident
 
Trader Rating: 2
Join Date: Apr 2010
Posts: 842
Default

I didn't have any CEL's but I plugged in my OBD II reader this morning just to see. Sure enough there was a code for the CPS. I cleared it and now CC is working just fine. Of course, disengaging the clutch doesn't cancel the CC, and the car will start without disengaging the clutch, but It'll fix that when I get the new CPS installed (special order).
wes8398 is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 12:52 PM   #6
On The Tree
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2010
Location: San Fran
Posts: 166
Default

Quote:
Originally Posted by 07CTS-V View Post
Not all codes light up the CEL.
Didnt know that, ill have to scan tonight.
catch2otwo is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 08:11 AM   #7
On The Tree
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2010
Location: San Fran
Posts: 166
Default

So scanned it. no codes, This weekend ill try jumping out the sensor to see if anything changes. Anyone know i f there are any wires or connectors near the bank 2 cat that may have been messed up when the dealer replaced the cat? I took a quick peak yesterday and didnt really notice anything a muck.
catch2otwo is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2012, 06:04 PM   #8
On The Tree
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2010
Location: San Fran
Posts: 166
Default

ok for future reference for anyone searching, my clutch position switch springs were pretty jacked. I ordered a new one from ac delco off of amazon for 26 bucks shipped. AC delco part number is D2230C. The part number I used to find that was the number on my original part which is 11516184. We will see if this is the culprit
catch2otwo is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2012, 06:12 PM   #9
TECH Resident
 
Trader Rating: 2
Join Date: Apr 2010
Posts: 842
Default

If you're impatient and want to see if that's your culprit without waiting for the new part, just 'jump' the connector with paper clips. I posted a pic on my thread related to this.
wes8398 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2012, 06:12 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No power getting to the starter. Please help. Pray Cadillac CTS-V 42 06-10-2015 08:43 PM
Engine won't crank, not VATS, clutch safety switch, battery 318Charger Stereo & Electronics 11 03-16-2015 07:21 AM
Starting Woes .... '99 Z28 M6 billscamaros General Maintenance & Repairs 5 09-14-2013 10:08 AM
LT1 won't crank... Stumped (aka Help!) Speedmonster185 LT1-LT4 Modifications 8 07-14-2012 01:35 PM
1968 Camaro -Neutral Safety Switch? zforme Chevrolet Camaro 1967-2002 2 06-08-2005 09:30 PM


Tags
bad, cadilac, cadillac, clutch, cts, ctsv, ls1, ls1tech, neutral, nuetral, nutral, safety, switch, voltage, wires


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 

All times are GMT -5. The time now is 03:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details