Finally at the strip, only 11.57@124, opinions please? - LS1TECH



Drag Racing Results Track Times | Records | Testing Info
Timeslip Database CLICK HERE

Finally at the strip, only 11.57@124, opinions please?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-02-2012, 07:51 PM   #1
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default Finally at the strip, only 11.57@124, opinions please?

First of all thanks to all members of this forum who helped me with the info, advises, pics of their projects and inspiration!
After 4 years of building (turbocharging and getting 4L80E in there) my TransAm is in good running state Go 200miles to the strip, race, and go back.
Best result, at 13psi, footbraking the car, was:
11.57@124mph
60': 1.88
1/8: 7.51@96mph
This was just old airfield, no glue. I run 12-bolt 3.73, relocating LCA brackets, Billstein shocks, WS6 springs. MT ET Drags 28x11.5 in the rear. 383ci with my own built turbo kit, with TC78. 3500 Circle-D converter.

Since this was basically my first time at the track with new setup I'm asking for opinions. How does it look? Is chassis "working"? I honestly expected better 60ft - I was racing my other car (Nissan 200SX 1.8L) and it got 60ft' of 1.72-1.75 on smaller tire. My best in TransAm was 1.83.
Unfortunately these were only 2 clips of my runs...
What can you tell from them?
Thanks! I know this was just first track day and I'll work out "bugs" with time, I think car should run at least 10.9x with TC78 turbo?
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 08:11 PM   #2
TECH Fanatic
iTrader: (12)
 
B18B1LS1's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Lawrenceville, Ga
Posts: 1,571
Default

You have the mph of a 10-second car, but it's way to lazy out of the hole. How much boost is it making off the line? A transbrake and 2-step would work wonders for you.
B18B1LS1 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 08:19 PM   #3
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Hmm... Just checked. I had 6-7psi on the footbrake. Do you think I need more boost off the line? I was spinning like crazy already...
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 09:18 PM   #4
TECH Fanatic
iTrader: (12)
 
B18B1LS1's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Lawrenceville, Ga
Posts: 1,571
Default

Ahh ok, didn't think it was spinning, I thought it was bogging. I should have payed closer attention to that first video. Time for some more suspension!
B18B1LS1 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 09:27 PM   #5
TECH Fanatic
iTrader: (67)
 
Join Date: Jan 2004
Location: Indiana
Posts: 1,495
Default

first video,sounds like you were hitting the rev limiter.?.?
heymoej is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 09:38 PM   #6
TECH Fanatic
 
Join Date: Jan 2010
Location: South of Augusta,GA
Posts: 1,339
Default

Quote:
Originally Posted by heymoej View Post
first video,sounds like you were hitting the rev limiter.?.?
I agree, you over rev, and your gear is most likely to short. You need a 3.55, hell maybe even a 3.08 thats what I run, but leaving at idle 2.20 60ft, my car mph 127. So my vote is suspention, and gear. Nice car!! Oh I run a cheap ebay turbo GT45.
MillsMotorvation is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 02:17 AM   #7
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Yepp the car was banging off the limiter in 1st and probably 2nd too. Gearchange set at 5500, rev limiter at 6200.
Still, do you think 3.73 gear is soooooo way too much? Hell I'm not leaving at 20 psi ) I would like to think gear is at least OK, but my 60ft suffer because of smth. else - either suspension or overall slowness when I start off the footbrake.
It looks to me like front end is not rising up much, and on the other hand rear raises a lot when I bring the revs up, is it how it should be?
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 10:24 AM   #8
11 Second Club
iTrader: (5)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Alma, MI
Posts: 477
Default

No transfer - so it's not planting the tires.
nocooler is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 11:23 AM   #9
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

I also left stock tranny tables so it shifted early into 2nd then back to 1st then 2nd then in a moment in 3rd already, also applied TC lock, crazy
Attached Files
File Type: hpl _Tartu_qualrun3ilms.hpl (24.6 KB, 62 views)
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 11:41 AM   #10
12 Second Club
iTrader: (2)
 
coolmanvette75's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Old Bridge, NJ/Corpus Christi, TX
Posts: 1,221
Default

A bit off topic but how much clearancing did you have to do to fit those tires? I have the same exact ones I will be installing on friday. Any pics?
coolmanvette75 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 11:49 AM   #11
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Quote:
Originally Posted by coolmanvette75 View Post
A bit off topic but how much clearancing did you have to do to fit those tires? I have the same exact ones I will be installing on friday. Any pics?
had to bang the inner fenders quite a bit. Also bend front lips of the rear bumper. And to get wheels perfectly centered in the wells I got my LCA's shortened few millimeters (cut and rewelded back near front bushing housing).
But back to topic What's wrong, what to try and what to test?
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 01:58 PM   #12
TECH Apprentice
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 364
Default

Quote:
Originally Posted by Vetal View Post
I also left stock tranny tables so it shifted early into 2nd then back to 1st then 2nd then in a moment in 3rd already, also applied TC lock, crazy
Looks like you figured out some of the issue. If you have a 6200 rev limit, dont cut it off at 5500, let it eat!

I also agree with suspension work and 3.08 or other tall gears. That 4L80E has a low first gear.

Al
T6Rocket is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 02:18 PM   #13
TECH Fanatic
 
Join Date: Jan 2010
Location: South of Augusta,GA
Posts: 1,339
Default

Ok well you seem to know what you need, Good luck!
MillsMotorvation is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2012, 03:18 PM   #14
9 Second Club
iTrader: (1)
 
chasgiv3's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Chicago
Posts: 783
Default

In watching the video I don't see much weight transfer at all to the rear tires. The rear end doesn't hunker down hardly at all and I don't see much lift from the front.

What shocks are you running? What are the settings on them? Are you still running a front sway bar?
chasgiv3 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 03:46 AM   #15
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Quote:
Originally Posted by T6Rocket View Post
Looks like you figured out some of the issue. If you have a 6200 rev limit, dont cut it off at 5500, let it eat!

I also agree with suspension work and 3.08 or other tall gears. That 4L80E has a low first gear.

Al
Well 5500 is still too high because it still bangs into rev limiter!
Yes, suspension, but what exactly?
Hmm I don't know, I saw people put 4.xx gears in theirs and hook...
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 03:49 AM   #16
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Quote:
Originally Posted by chasgiv3 View Post
In watching the video I don't see much weight transfer at all to the rear tires. The rear end doesn't hunker down hardly at all and I don't see much lift from the front.

What shocks are you running? What are the settings on them? Are you still running a front sway bar?
yepp, neither do I
I'm running Bilstein HD shocks and WS6 springs. Yes for front sway bar.
However I remember when I was N/A and had manual tranny (in 2008 I think), it lifted the nose pretty noticeable on launch, on 26" slicks
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 03:59 AM   #17
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Few pics of 2008-2009 when it was non-turbo and M6 tranny. The nose was probably a bit lighter then, when it had no turbo or intercooler hanging there in front
Attached Thumbnails
Finally at the strip, only 11.57@124, opinions please?-me-jk-06.07.08sm.jpg   Finally at the strip, only 11.57@124, opinions please?-000023204039_-23_3_-23_bes.jpg   Finally at the strip, only 11.57@124, opinions please?-dsc01914sm.jpg  
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 08:33 AM   #18
9 Second Club
iTrader: (1)
 
chasgiv3's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Chicago
Posts: 783
Default

I get much better travel with the front sway bar unlinked and to lesson the front end weight even removed. My front end is really heavy also so every little bit helps.
chasgiv3 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 08:50 AM   #19
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Latvia
Posts: 1,961
Default

Looks like yours hooks "a little" better
Vetal is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 01:01 PM   #20
TECH Fanatic
iTrader: (67)
 
Join Date: Jan 2004
Location: Indiana
Posts: 1,495
Default

i cant tell in the vids,do you have lighter rims & skinnies on the front?

how much air do you have in the ET Drags 28x11.5 on those runs?

pull the front sway bar off........
heymoej is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bonestock 2000 A4 SS Camaro 1/8th Passes Vid Inside RBD_305 Drag Racing Results 4 02-06-2014 11:51 PM
11.OH so close to that 10 sec motor pass! floman Drag Racing Results 18 01-10-2014 07:43 PM
10's all motor and no weight. sommmatt 10 Second Club 2 09-17-2012 11:08 PM
Junkyard NA 240SX in the 10's sommmatt Conversions & Hybrids 1 09-17-2012 07:40 PM
been thinking about my d1sc to tc78 swap. overhere Forced Induction 13 10-28-2010 05:52 PM


Tags
02, back, backup, circle, converter, end, footbrake, front, gear, idle, leave, ls1, racing, raising, trans, whats

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:18 PM.