Go Back   LS1TECH > CHASSIS, SUSPENSION, APPEARANCE > General Maintenance & Repairs
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

General Maintenance & Repairs
Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds
Sponsored by
Gearstar Performance Transmissions

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-10-2010, 01:25 PM   #1
Teching In
2000 Pontiac Trans Am
 
2000TransWS6's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: May 2010
Posts: 12
Question Service Engine Soon Light is on

My Service Engine Soon Light just came on. I've checked all of my fluids and they are fine. What could the problem be?
2000TransWS6 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 01:37 PM   #2
Staging Lane
Garage is empty, add now
 
wisker27's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jan 2010
Location: Ankeny,iowa
Posts: 62
Default

Anything can cause it, go to Auto Zone or Oreilly's part store and have them hook a Code Reader up to it, it will tell you exactely what caused it, and it's free!!!
__________________
It was converted by ASC on May 13, 2002 and was ASC build number #533 of 733 w/ my options.
Pace Setter LT headers
Pace Setter OR Y Pipe
Magnaflow Exhaust
Slp MAF
Slp Air Lid
BBK TB
wisker27 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 02:16 PM   #3
TECH Senior Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Dec 2001
Location: Jacksonville, FL
Posts: 5,403
Default

Don't let them sell you anything, post the code(s) here first. Don't worry about the description.
2001NBMZ28 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 03:11 PM   #4
TECH Enthusiast
Garage is empty, add now
 
98TAjwh's Avatar
 
Trader Rating: 4
Join Date: Jul 2008
Location: San Diego
Posts: 594
Default

rear O2s for sure
__________________
Arctic White 98 TA
RAPTOR HOOD
MTI lid, JBA shorties and Magnaflow C/B
Complete UMI suspension on BMR and Bilsteins
98TAjwh is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 03:50 PM   #5
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Apr 2010
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by 98TAjwh View Post
rear O2s for sure
Sorry to thread hijack, but is that a common problem? It's what my problem is, P0420, but I really haven't noticed anything wrong with how it's running at all.
HarrisonH is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 04:16 PM   #6
TECH Senior Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 2
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 9,283
Default

Quote:
Originally Posted by 2000TransWS6 View Post
My Service Engine Soon Light just came on. I've checked all of my fluids and they are fine. What could the problem be?
Did you check your tire pressure?


.
__________________
1998 WS6 T/A, AES 390ci fully forged iron block, LS6 intake, LS1 heads, 239/235 .600/.600 114 lsa, 1 7/8" Grot LT's, 3" w/Magnaflow, 4L60E, Strange 12 bolt, Baer brakes, Hotchkis STB, UMI PH Bar, LCA's w/relocation brackets, SFC's, LG G2 Super Springs. Hals FR, Bilsteins RR, 275/315.

427ci stroker died at 173,000 miles...what a great engine that was, built by the late, great - Dave DiLuca...RIP...
-Life may not be the party we hoped for, but while we're here we might as well DANCE.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 04:25 PM   #7
TECH Senior Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Dec 2001
Location: Jacksonville, FL
Posts: 5,403
Default

Quote:
Originally Posted by HarrisonH View Post
Sorry to thread hijack, but is that a common problem? It's what my problem is, P0420, but I really haven't noticed anything wrong with how it's running at all.
P0420 is most likely a bad drivers side cat - GM extended the cat warranty on the 00-02 LS1 F cars to 10yrs/120K.
2001NBMZ28 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 04:28 PM   #8
TECH Fanatic
Garage is empty, add now
 
eseibel67's Avatar
 
Trader Rating: 10
Join Date: Feb 2008
Location: Kitchener, ON
Posts: 1,685
Send a message via MSN to eseibel67
Default

Quote:
Originally Posted by LS6427 View Post
Did you check your tire pressure?


.
Hey man, give this guy a break. Even though checking fluids is definitely funny, we all started somewhere.

If he gets the codes he can be advised on the next step.
__________________
2001 WS6 - 6 speed
eseibel67 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 04:33 PM   #9
Staging Lane
Garage is empty, add now
 
wisker27's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jan 2010
Location: Ankeny,iowa
Posts: 62
Default

Im sure theres one already on the forums, but here is a PDF of all the DTC Codes
Attached Files
File Type: pdf DTC CODES.pdf (33.5 KB, 1464 views)
__________________
It was converted by ASC on May 13, 2002 and was ASC build number #533 of 733 w/ my options.
Pace Setter LT headers
Pace Setter OR Y Pipe
Magnaflow Exhaust
Slp MAF
Slp Air Lid
BBK TB
wisker27 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 05:04 PM   #10
TECH Senior Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 2
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 9,283
Default

Quote:
Originally Posted by eseibel67 View Post
Hey man, give this guy a break. Even though checking fluids is definitely funny, we all started somewhere.

If he gets the codes he can be advised on the next step.
Some that posted before me totally told him what he needed to do....get a scan.

I was just kidding with him.............

.
__________________
1998 WS6 T/A, AES 390ci fully forged iron block, LS6 intake, LS1 heads, 239/235 .600/.600 114 lsa, 1 7/8" Grot LT's, 3" w/Magnaflow, 4L60E, Strange 12 bolt, Baer brakes, Hotchkis STB, UMI PH Bar, LCA's w/relocation brackets, SFC's, LG G2 Super Springs. Hals FR, Bilsteins RR, 275/315.

427ci stroker died at 173,000 miles...what a great engine that was, built by the late, great - Dave DiLuca...RIP...
-Life may not be the party we hoped for, but while we're here we might as well DANCE.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 05:17 PM   #11
TECH Enthusiast
Garage is empty, add now
 
98TAjwh's Avatar
 
Trader Rating: 4
Join Date: Jul 2008
Location: San Diego
Posts: 594
Default

Quote:
Originally Posted by HarrisonH View Post
Sorry to thread hijack, but is that a common problem? It's what my problem is, P0420, but I really haven't noticed anything wrong with how it's running at all.
i guess it is a common problem. the 420 code is the rear O2, i think driver side. but i see a lot of threads come up where people have this code. just get the rear O2s tuned out and forget about it.

/end thread hijack
__________________
Arctic White 98 TA
RAPTOR HOOD
MTI lid, JBA shorties and Magnaflow C/B
Complete UMI suspension on BMR and Bilsteins
98TAjwh is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 05:34 PM   #12
Teching In
2000 Pontiac Trans Am
 
2000TransWS6's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: May 2010
Posts: 12
Default

Haha, I didnt know what was wrong...I'm still use to having old motors and not these LS1's....I just checked everything that i could think of that had anything to do with the engine, but my tire pressure is all good lol....but I takes jokes pretty good...I had to go to a dealership and they scanned it for me. it was an O2 sensor that was out. The guy said something about the front O2 sensor on the passenger side, nothing about the rear O2 sensor? Ive just seen the one thats on my headers, where would the "front" one be? I dont know if having an EGR delete makes any difference or not.
2000TransWS6 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 06:15 PM   #13
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Apr 2010
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by 2001NBMZ28 View Post
P0420 is most likely a bad drivers side cat - GM extended the cat warranty on the 00-02 LS1 F cars to 10yrs/120K.
Eh, mine's not an LS1, it's got a V6. Oh well.
HarrisonH is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 07:49 PM   #14
TECH Enthusiast
Garage is empty, add now
 
98TAjwh's Avatar
 
Trader Rating: 4
Join Date: Jul 2008
Location: San Diego
Posts: 594
Default

Quote:
Originally Posted by 2000TransWS6 View Post
Haha, I didnt know what was wrong...I'm still use to having old motors and not these LS1's....I just checked everything that i could think of that had anything to do with the engine, but my tire pressure is all good lol....but I takes jokes pretty good...I had to go to a dealership and they scanned it for me. it was an O2 sensor that was out. The guy said something about the front O2 sensor on the passenger side, nothing about the rear O2 sensor? Ive just seen the one thats on my headers, where would the "front" one be? I dont know if having an EGR delete makes any difference or not.
your front O2s are before the cat, rears are behind the cat. just follow the exhaust, you'll find em
__________________
Arctic White 98 TA
RAPTOR HOOD
MTI lid, JBA shorties and Magnaflow C/B
Complete UMI suspension on BMR and Bilsteins
98TAjwh is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 07:49 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Service Engine Soon Light fastz99 General Maintenance & Repairs 23 07-06-2009 10:01 PM
99 T/a Check Engine Light Resest IMOTEPHT General Maintenance & Repairs 5 10-09-2007 05:55 PM
My service engine soon light is blinking/car is sluggish etc... ?? Donohue96M6Z28 Texas Members 34 05-07-2007 07:33 PM
Blinking Service Engine Soon Light????????????? 1fstGM PCM Diagnostics & Tuning 6 02-28-2005 09:42 PM
How do you reset the service engine soon light? TWISTA TA PCM Diagnostics & Tuning 8 01-31-2004 11:13 PM


Tags
01, 2000, cam, cat, change, common, engine, jokes, light, lights, ls1, ls1tech, service, soo, trans, warranty, ws6


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 10:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - JOBS
Emails & Contact Details