Go Back   LS1TECH > CHASSIS, SUSPENSION, APPEARANCE > General Maintenance & Repairs
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

General Maintenance & Repairs
Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds
Sponsored by
Gearstar Performance Transmissions

Oil pressure gage low

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-12-2010, 11:33 AM   #1
On The Tree
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Mar 2004
Posts: 197
Default Oil pressure gage low

When sitting at a light in gear, my 98 TA a4 oil pressure gage drops very low. It hovers at or slightly below 20 psi. This only happens on very hot days after driving a while. Once the RPM's come up to 2000, the pressure will jump up to 30 and higher from there. When cold, it's at 40 psi. Here's a pic I snapped with the cell phone after 30 min of driving on an 85 degree day. Is this normal?
Attached Thumbnails
Oil pressure gage low-ta-dash.jpeg  
SilverV6Camaro is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 01:32 PM   #2
Launching!
1997 Pontiac Trans Am
 
Drew24's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Feb 2010
Posts: 227
Default

I hope it is because my car does the same thing lol I believe it is normal
__________________
President of vegaslsx

97 trans am lt1, bbk headers, true dual custom exhaust, K&N Cai, 411s, Nitto 315 drag radial, Msd Opti, Ngk Iridium plugs, Msd 8mm wires, cc503 cam, scorpion 1.6/1.5 roller rockers, dual valve springs, hardened push Rods
Drew24 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:18 PM   #3
TECH Fanatic
Garage is empty, add now
 
killagt's Avatar
 
Trader Rating: 3
Join Date: Dec 2007
Posts: 1,740
Default

it look normal, mine is lower then that at idle. when cold its around 37.
__________________
88 Iroc Z ( Slowly back into these type of cars again )

2002 Trans am red m6 T-top stock for now weekend crusing FIRST LS1 owner ( Havent update sig for 3+ years, its SOLD !
killagt is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:24 PM   #4
12 Second Club
1998 Pontiac Trans Am
 
Joshiedoom's Avatar
 
Trader Rating: 4
Join Date: Dec 2007
Location: Between Bowling Green/Owensboro
Posts: 1,715
Send a message via AIM to Joshiedoom
Default

Normal. Change to ls2 timing chain/ls6 pump if your paranoid. Mine has been doing this since I got it, still running fine.
__________________

1998 Pontiac Trans Am -12.9 at 106-1.92 60'-176k Original Driveline,UMI Suspension, LTs,LS6,TSP TDs,
Joshiedoom is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:32 PM   #5
On The Tree
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Mar 2004
Posts: 197
Default

Cool thanks guys.
SilverV6Camaro is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:58 PM   #6
Launching!
Garage is empty, add now
 
thatguy383's Avatar
 
Trader Rating: 1
Join Date: Jun 2009
Location: Fargo, ND
Posts: 254
Default

mine never drops below 40, is over 60 when cold and pegs 80 on acceleration, i know there are huge variances in these gauges and how well they work from car to car but jeez...
__________________
"Nicole" '99 Camaro SS Black M6 4x4, SLP Dual/Dual - 96 Grand Cherokee, Black I6...
Quote:
Originally Posted by BizZzatch350 View Post
That's really the least confrontational way to handle this. After that, whilst you still got the heat to his head, ask him to **** his pants. I think all in all, it'll show that your an easy to talk to person and in no way confrontational.
thatguy383 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 04:07 PM   #7
TECH Fanatic
Garage is empty, add now
 
killagt's Avatar
 
Trader Rating: 3
Join Date: Dec 2007
Posts: 1,740
Default

Quote:
Originally Posted by thatguy383 View Post
mine never drops below 40, is over 60 when cold and pegs 80 on acceleration, i know there are huge variances in these gauges and how well they work from car to car but jeez...
that sound does not right. 80 at woot or just normal driving ? man wat kind oil and filter u use ? 20w50 hehe ? mabe sensort is mess up or something
__________________
88 Iroc Z ( Slowly back into these type of cars again )

2002 Trans am red m6 T-top stock for now weekend crusing FIRST LS1 owner ( Havent update sig for 3+ years, its SOLD !
killagt is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 07:28 PM   #8
Staging Lane
Garage is empty, add now
 
98RedRocket's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2010
Location: IL
Posts: 79
Default

mine was doing the same thing when i got it. the guy has 5w30 mobil1 oil in it....i put 10w40 reg vavolene oil in it and oil pressure bumped up about 15psi....then when i was doing my ls6 intake swap i snapd my oil pressure switch and put a new one in and when i started my car my oil pressure went up another 10. my car has high miles so i think the switch was all gummed up. the needle use to bounce around and now ima solid 40 at idle in gear
__________________
98 Z28 A4: Headers, LS6 intake mani, Lid......214,000miles

347hp & 359tq Tuned by StraightLine
98RedRocket is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2010, 10:24 AM   #9
Launching!
Garage is empty, add now
 
thatguy383's Avatar
 
Trader Rating: 1
Join Date: Jun 2009
Location: Fargo, ND
Posts: 254
Default

Quote:
Originally Posted by killagt View Post
that sound does not right. 80 at woot or just normal driving ? man wat kind oil and filter u use ? 20w50 hehe ? mabe sensort is mess up or something
even when completely warmed up my camaro will hit near 80 psi (guage indicated) at near WOT
my silverado in sig is the exact same way except the silverado only goes to slightly over 60 on hard acceleration(not necessarily to WOT though) but does not drop below 40 , 0-40 syn. german castrol in both with ac delco filters
__________________
"Nicole" '99 Camaro SS Black M6 4x4, SLP Dual/Dual - 96 Grand Cherokee, Black I6...
Quote:
Originally Posted by BizZzatch350 View Post
That's really the least confrontational way to handle this. After that, whilst you still got the heat to his head, ask him to **** his pants. I think all in all, it'll show that your an easy to talk to person and in no way confrontational.
thatguy383 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2010, 10:24 AM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no oil pressure after new motor install kennypowers Generation III Internal Engine 2 05-11-2014 07:59 PM
oil pressure gage richard637551 Pontiac Firebird 1967-2002 1 03-04-2014 05:15 PM
Oil pressure seems to come up slow on cold starts...issue? RPM WS6 Generation III Internal Engine 25 04-17-2013 06:57 PM
0 Oil pressure after normal Start on normal day Ronny_02_WS6 Generation III Internal Engine 22 08-15-2012 08:16 AM
low oil pressure/bouncing gage after ls2 cam swap MBC Racing Generation III Internal Engine 7 09-08-2009 09:06 AM


Tags
1997, 1998, 1999, 99, camaro, car, gages, light, low, oil, operating, pressue, pressure, sitting, ss, trans, z28


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 08:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - JOBS
Emails & Contact Details