Go Back   LS1TECH > CHASSIS, SUSPENSION, APPEARANCE > General Maintenance & Repairs
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

General Maintenance & Repairs
Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds
Sponsored by
Gearstar Performance Transmissions

Weird idle problem.. vacuum leak?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-18-2011, 01:03 PM   #1
Registered User
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2011
Posts: 6
Default Weird idle problem.. vacuum leak?

my 97 trans am has been acting up a bit.. it will drive about half a mile fine until it starts to idle oddly. i can barely get it to rev up and it will keep dying.. does anyone have any suggestions on things it may be? PLEASE HELP!!

the battery gauge isnt twitching so thats fine, but i recently had new wires and plugs put in and it started doin this about a week or two after this happened.
tspoon8 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2011, 01:19 PM   #2
TECH Senior Member
 
Trader Rating: 2
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 9,443
Default

What exactly is the idle problem? Do the rpm's increase or decrease?

A vacuum leak causes the rpm's to increase, not stall out.

.
__________________
1998 WS6 T/A, AES 390ci fully forged iron block, LS6 intake, LS1 heads, 239/235 .600/.600 114 lsa, 1 7/8" Grot LT's, 3" w/Magnaflow, 4L60E, Strange 12 bolt, Baer brakes, Hotchkis STB, UMI PH Bar, LCA's w/relocation brackets, SFC's, LG G2 Super Springs. Hals FR, Bilsteins RR, 275/315.

427ci stroker died at 173,000 miles...what a great engine that was, built by the late, great - Dave DiLuca...RIP...
-Life may not be the party we hoped for, but while we're here we might as well DANCE.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2011, 01:23 PM   #3
Registered User
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2011
Posts: 6
Default

it will try and idle down but the car try's to keep it at 1000rpms, but eventually it just gives up and dies..
tspoon8 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2011, 01:41 PM   #4
Launching!
 
Trader Rating: 9
Join Date: Mar 2010
Location: El Paso, TX
Posts: 275
Default

could it be a misfire? i have this problem my car will bog when i first start moving so i have to floor it to keep it from stalling but then for some reason it'll work like nothing happened. i still havent figured it out so i'm chaning out the spark plugs and checking the cam sensor
Z28Dave is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2011, 01:53 PM   #5
TECH Senior Member
 
Trader Rating: 2
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 9,443
Default

Quote:
Originally Posted by tspoon8 View Post
it will try and idle down but the car try's to keep it at 1000rpms, but eventually it just gives up and dies..
Sounds like a bad IAC valve. There's only 3 ways rpm's can go up:
You open the throttle blade
The IAC valve opens
Vacuum leak


You are not opening the TB
A vacuum leak will always be an increase in rpm....NEVER a decrease
The IAC can increase, decrease and stall the engine.

Go buy a new one and see if that fixes it. If it doesn't, return it.

Also.......a failing fuel pump or clogged fuel filter can cause a drop in rpm......but it can't cause an increase in rpm.

.
__________________
1998 WS6 T/A, AES 390ci fully forged iron block, LS6 intake, LS1 heads, 239/235 .600/.600 114 lsa, 1 7/8" Grot LT's, 3" w/Magnaflow, 4L60E, Strange 12 bolt, Baer brakes, Hotchkis STB, UMI PH Bar, LCA's w/relocation brackets, SFC's, LG G2 Super Springs. Hals FR, Bilsteins RR, 275/315.

427ci stroker died at 173,000 miles...what a great engine that was, built by the late, great - Dave DiLuca...RIP...
-Life may not be the party we hoped for, but while we're here we might as well DANCE.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2011, 09:40 PM   #6
Registered User
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2011
Posts: 6
Default

replaced the iac and still same problem.. any other suggestions?
tspoon8 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2011, 04:59 PM   #7
TECH Veteran
 
sjsingle1's Avatar
 
Trader Rating: 1
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth TX
Posts: 4,490
Default

i would bet if you still have the stock PCV hose.......it has crapped out.......get a new 1.....or a LS6 VC
sjsingle1 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2011, 04:59 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Tags
97, bad, braking, heads, iac, idle, increase, issue, leak, ls1, ls1tech, ported, problems, rpm, trans, vacuum


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 06:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details