Overheating .......... - LS1TECH

Log In 


General Maintenance & Repairs Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds

Overheating ..........

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-26-2012, 10:36 AM   #1
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default Overheating ..........

Ok I recently installed new cooling fans, new 160 degree thermostat ,but a week ago I noticed my temp gauge would stay slightly under 210 for about 25-30 mins then the temp would slowly rise , I checked for any air bleed the line under the tb, an still have overheating issues I noticed only one fans would be on an sometimes the second would kick on after I turn the car off , does anybody have any advise or tips , thx
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 11:10 AM   #2
TECH Enthusiast
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2012
Location: West TN
Posts: 632
Default

Usually fans are set to kick on at like 226 or something for fuel economy. Retard timing and what not. I suggest getting a tune for them to kick on at a lower temperature or wire in a manual fan switch.
DisasterFormula is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 12:52 PM   #3
TECH Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 10,137
Default

Fans MUST come "on" and go "off" together.......always. They also always work in LOW and HIGH at the same time.

You have a fan issue.

Your temps should decrease and run below 210 if cruising on the highway.......if its still getting hotter than 210 and increasing while cruising....you have another issue.

.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 01:03 PM   #4
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

I know that one fan comes on yesterday I drove the car for about 20-25 mins, and stop at a target 6-7 miles from me and one fan was blowing on high
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 01:15 PM   #5
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

Also , when cruising on the highway temp would drop back then when stop n go it would go back up
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 04:33 PM   #6
TECH Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 10,137
Default

Quote:
Originally Posted by Skvr_Z View Post
Also , when cruising on the highway temp would drop back then when stop n go it would go back up
Your problem than....is your fans. You have to find out why they are BOTH not running TOGETHER.

I'm not positive.....but I think a failing "coolant temp sensor" can cause the fans to wig out. Not sure which year PCM you have....I see you have a crate engine. Some years act differently when temp sensors start to act up.
.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2012, 06:10 PM   #7
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

My car is a 99 with the stock PCM
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2012, 01:52 PM   #8
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

I installed a new rely ,new coolant temp sensor ,bleed the coolant and the car still overheats don't have a clue whats going on
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 11:38 PM   #9
TECH Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: South Florida
Posts: 10,137
Default

Read post #3 again.

.
LS6427 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2012, 09:52 AM   #10
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

Anybody in the NYC area interested in taking a look at my car
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2012, 08:07 PM   #11
On The Tree
 
95badboy's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: centre al
Posts: 112
Default

Bump for this thread I have a 99 ss doin the exact same but it pushes watercoolant out the over flow
95badboy is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2012, 09:45 PM   #12
TECH Fanatic
iTrader: (14)
 
Join Date: Aug 2009
Location: Charlotte NC
Posts: 1,650
Default

how does it act when you turn on the A/C. Running the a/c will cause both fans to operate.
LS1121 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 06:29 AM   #13
On The Tree
 
95badboy's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: centre al
Posts: 112
Default

Aint tryin to steal the thread but mine don't help any
95badboy is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2012, 04:13 PM   #14
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

Still having overheating issues , new water pump thermostat ,hoses , out the funny thing is I would pull over to check if my cooling fans is on an only one "driver side" is blowing on high , the only time they both on is if my car get too hot & I shut her down then they both stay on
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2012, 01:24 PM   #15
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: Dallas
Posts: 13
Default

Im having the same problems
azvette89 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2012, 04:05 PM   #16
TECH Fanatic
iTrader: (14)
 
Join Date: Aug 2009
Location: Charlotte NC
Posts: 1,650
Default

I know this might sound stupid but look up inside where the radiator is because I had picked up one of those plastic shopping bags like you get at the supermarket, somewhere on the road and it was blocking the air flow.
LS1121 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2012, 11:52 AM   #17
Staging Lane
Thread Starter
 
Skvr_Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: new york
Posts: 76
Default

I took my car to a radiator shop that checked out ok , I'm not leaking, smoking, losing coolant nothing, got the motor checked out , that's fine idk
Skvr_Z is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2012, 11:22 PM   #18
TECH Apprentice
iTrader: (2)
 
88blackiroc's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 302
Default

Quote:
Originally Posted by LS6427 View Post
Fans MUST come "on" and go "off" together.......always. They also always work in LOW and HIGH at the same time.

You have a fan issue.

Your temps should decrease and run below 210 if cruising on the highway.......if its still getting hotter than 210 and increasing while cruising....you have another issue.

.
What would the other issue be? My car has this problem where the the heat will increase on the highway while cruising and it climbs higher when i go wot. However, ive seen it rise while not being on the gas and cruising. Ive bled the system, its a new tstat, what could it be? Car is a 88 camaro with a 99 pcm and wiring harness
88blackiroc is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2012, 12:35 PM   #19
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: Dallas
Posts: 13
Default

I'm thinking it's gona be a fan problem, my car is running past 220 and when I open the hood only one fan is on. Weird because when I turn the AC off the driver side fan turns off and the passenger side then turns on. Anybody know the reason for that?
azvette89 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2012, 03:02 PM   #20
10 Second Club
iTrader: (4)
 
1_MEANZ28's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 466
Default

Quote:
Originally Posted by 95badboy View Post
Bump for this thread I have a 99 ss doin the exact same but it pushes watercoolant out the over flow
replace the radiator's cap,,trust me ...been their done that
1_MEANZ28 is offline   Reply With Quote
Reply


Tags
210, 30, drop, griffin, guage, heating, ls1tech, mins, overheating, rising, slowly, temp, temperture, thermostat, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.