Help me solve another mystery squeal/squeak...... - LS1TECH



General Maintenance & Repairs Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds

Help me solve another mystery squeal/squeak......

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-16-2017, 06:02 PM   #1
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 42
Default Help me solve another mystery squeal/squeak......

A little background...

99 z28
Replaced all the pulleys....replaced serpentine belt - all within the last 2k miles. Installed a catch can in the last 2k miles. New Water pump installed. New Radiator installed.
This is when the squealing showed up.


I have a constant squeaking noise (think belt issue) that shows up only around 5-10 minutes of driving. It does not happen on start up. It is loudest while at a stop-typically idling...and goes away as I continue to drive. It shows up with the AC off.


It is a daily occurrence. If I had to guess where it is coming from - I would say the passenger side.


It is hard for me to check while running because when I put it in park- it subsides or goes quite again.



Vacuum leak?
Need a new harmonic balancer?
user_ls1 is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2017, 07:07 PM   #2
TECH Enthusiast
iTrader: (1)
 
Docrocket1967's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 505
Default

Is your belt being ate up at all or slowly thinned out? Does having a/c on and off have any affect?
Docrocket1967 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 09:20 AM   #3
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 42
Default

It happens if the AC is off or on .
The belt looked really good - especially in the grooves
user_ls1 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2017, 12:36 PM   #4
TECH Enthusiast
iTrader: (1)
 
Docrocket1967's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 505
Default

If I had to guess I would point the finger at the tensioner. Even though its new it could be weak
Docrocket1967 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2017, 12:18 PM   #5
Teching In
iTrader: (1)
 
Craigtom86's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Hudsonville, MI
Posts: 12
Default

I would set the parking brake, chock the wheels well, put it in drive, and then get out and try to diagnose. Sometime if I suspect a weak tensioner I will try to leverage the tensioner manually with a ratchet or prybar. CAREFUL WHILE DOING THIS... If putting more tension on the belt manually makes the noise subside I'd say the tensioner is bad or incorrect. It also could be a belt length issue.


[QUOTE]It is hard for me to check while running because when I put it in park- it subsides or goes quite again.
Craigtom86 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2017, 09:29 PM   #6
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 42
Default

Any recommendations for a belt tensioner ? Ac delco ?


i had a chance to pull over while it was squealing . I pulled the dipstick out and it changed the frequency of the pitch and I heard a bit of power loss .

Any idea what's going on there ?
user_ls1 is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2017, 01:02 PM   #7
TECH Enthusiast
iTrader: (1)
 
Docrocket1967's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 505
Default

I always replace the belt tensioners with the cheapest one because it seems to me you can buy them all around at different prices and still end up with a weak tensioner brand new. As for pulling the dipstick issue, you didnt happen to notice if your a/c compressor clutch kicked on at that time did you? Could be your a/c tensioner.
Docrocket1967 is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2017, 09:44 PM   #8
TECH Regular
iTrader: (9)
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sunrise, fl
Posts: 410
Default

Did you replace the idlers?
z28pat is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2017, 11:21 PM   #9
TECH Junkie
iTrader: (2)
 
Darth_V8r's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Mesa, AZ
Posts: 3,934
Default

Quote:
Originally Posted by user_ls1
Any recommendations for a belt tensioner ? Ac delco ?


i had a chance to pull over while it was squealing . I pulled the dipstick out and it changed the frequency of the pitch and I heard a bit of power loss .

Any idea what's going on there ?
Only reason I can imagine the oil dipstick affecting it is if it's related to your PCV.

Regarding tensioner, after replacing it twice due to fatigue I just deleted it.
Darth_V8r is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2017, 09:28 AM   #10
TECH Fanatic
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2006
Location: MPLS MN
Posts: 1,068
Default

doesnt ktech make a tensioner thats suppose to be good?
DANOZ28 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New 140A alt - squeaking 3 weeks later atlantadan LT1-LT4 Modifications 3 01-07-2017 01:25 PM
Squeak/Squealing is driving me nuts! alaska_guy General Maintenance & Repairs 5 09-07-2016 10:48 PM
Metallic Squeal Ideas? 00 Z28 Jeff M Suspension & Brakes 4 07-04-2016 11:10 AM
Cold Start Belt Squeal chadaclysm New LS1 Owners - Newbie Tech 35 12-01-2010 11:42 AM
Belt Squeal DWake General Maintenance & Repairs 14 08-06-2010 01:54 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 04:55 AM.