vacuum leak help asap!!! - LS1TECH

Log In 


General Maintenance & Repairs Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds

vacuum leak help asap!!!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-16-2006, 01:28 AM   #1
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (7)
 
98hardtopZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: brandon, ms
Posts: 1,243
Default vacuum leak help asap!!!

well my problem started small about a few weeks ago with a little idle surge from about 600-1000, well tonight i start it to go home and it jumps to 3 grand and sits there....i know of the vacuum line going from the brake booster to the back of the manifold. what others should i look at? what else could the problem be? anyway to check this myself without going to stealership? fast help would be greatly appreciated as my baby is sittin in a local restaurant parking lot...
98hardtopZ is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2006, 01:37 AM   #2
LS1Tech Administrator
iTrader: (3)
 
RPM WS6's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Lincolnwood, IL Member: #317
Posts: 21,926
Default

Lots of things on these cars can cause idle issues like that; a full host of both electronic and hard parts failures/leaks.

Hard to tell without doing a PCM scan, and even then it can take a lot of time and random checking/luck.

Getting any codes?
RPM WS6 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2006, 01:47 AM   #3
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (7)
 
98hardtopZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: brandon, ms
Posts: 1,243
Default

not yet...it all happened after a ported throttle body...blade is fine but could it be the iac gummed up?
98hardtopZ is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2006, 09:49 AM   #4
LS1Tech Administrator
iTrader: (3)
 
RPM WS6's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Lincolnwood, IL Member: #317
Posts: 21,926
Default

Quote:
Originally Posted by 98hardtopZ
not yet...it all happened after a ported throttle body...blade is fine but could it be the iac gummed up?
Could be the IAC, or the TPS, or a vac leak from the TB gasket. Those would be most likely after a TB swap. That is, if you can rule out a sticking TB cable or a enlarged TB blade hole.
RPM WS6 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2006, 09:56 AM   #5
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (7)
 
98hardtopZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: brandon, ms
Posts: 1,243
Default

it was small for a month now all of a sudden last night my lights were left on and my battery went dead. i went to jump it off and the rpm's jumped to 3k and sat there..
98hardtopZ is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2006, 12:00 PM   #6
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (7)
 
98hardtopZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: brandon, ms
Posts: 1,243
Default

anyway to pinpoint problem, just checked on a new iac and there 120$...looks like ill be buying a performance tb..
98hardtopZ is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2006, 10:33 AM   #7
On The Tree
 
Join Date: May 2003
Posts: 130
Default

Check the pvc hose behind the TB. They usually go bad.
IRACE2 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2006, 11:52 AM   #8
TECH Apprentice
iTrader: (3)
 
Blue02Ws6's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Louisiana
Posts: 397
Default

Does it drop down to regular idle after a little while or just stay @ 3K forever?
Mine is doing this after a lot of parts were swapped and new tune, but mine drops down to regular idle after like 5-7 secs or so.
Blue02Ws6 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2006, 06:48 PM   #9
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (7)
 
98hardtopZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: brandon, ms
Posts: 1,243
Default

well, i took the tb off and cleaned it, put it back on and now it just surges like it used to...650-1000 rpm, in neutral, in gear it sits still but you can hear it rev a little..i replaced that hose thinking it was it also, not it...
98hardtopZ is offline   Reply With Quote
Reply


Tags
1999, 2001, 2002, 2003, 98, camaro, leak, vacum, vacuum, z28, z71

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:55 PM.