start up Noise..... - LS1TECH

Go Back   LS1TECH > CHASSIS, SUSPENSION, APPEARANCE > General Maintenance & Repairs
Log In 
Search


General Maintenance & Repairs
Leaks | Squeaks | Clunks | Rattles | Grinds
Sponsored by
Gearstar Performance Transmissions


start up Noise.....

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-14-2006, 08:56 PM   #1
Launching!
 
RoWDyWS6's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Dec 2006
Location: Mission,Tx
Posts: 293
Send a message via AIM to RoWDyWS6
Default start up Noise.....

ok everytime i start my car up in the morning it makes a high pitch screechin noise...i startd noticeing it after the TB Bypass but i know that cant be it ... the hose doesnt come in contact with the pulley. After like 2-5 minutes it will just go away, i just think its really annoying...any comments??
RoWDyWS6 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2006, 09:41 PM   #2
TECH Senior Member
 
Trader Rating: 0
Join Date: Dec 2001
Location: Jacksonville, FL
Posts: 5,402
Default

Air pump going south maybe? Second guess would be a tensioner.
2001NBMZ28 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2006, 09:54 PM   #3
TECH Enthusiast
 
Trader Rating: 6
Join Date: Aug 2006
Location: Gainesville, FL
Posts: 514
Send a message via AIM to Kalgorn
Default

Does it sound like it could be the drive belt? Have you tried popping the hood after you start it up to pinpoint the sound? That would really help.
__________________

1989 Prelude Si 2.0 4WS
Kalgorn is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 02:13 AM   #4
Launching!
 
RoWDyWS6's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Dec 2006
Location: Mission,Tx
Posts: 293
Send a message via AIM to RoWDyWS6
Default

it sounds like it could be a belt. It only happens in the morning lately cause its been pretty cold down here...
RoWDyWS6 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 06:11 AM   #5
TECH Senior Member
 
staringback05's Avatar
 
Trader Rating: 8
Join Date: Apr 2006
Posts: 6,699
Default

belt....cold does something to them....
__________________
http://www.fquick.com/garages/viewgallery.php?carid=1595
99' Trans Am 11.97........sold
07' Z71 getting dirty
staringback05 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 07:13 AM   #6
On The Tree
 
tattooZ's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Aug 2002
Location: Vacaville, CA
Posts: 150
Default

Make sure the clamps are tight on the TB Bypass cause it is routed directly over the belt and pulleys. Maybe slight static leak that is saturating while the car is sitting. Its a thought...

Quote:
Originally Posted by RoWDyWS6
ok everytime i start my car up in the morning it makes a high pitch screechin noise...i startd noticeing it after the TB Bypass but i know that cant be it ... the hose doesnt come in contact with the pulley. After like 2-5 minutes it will just go away, i just think its really annoying...any comments??
__________________
Black 1999 Camaro M6, Z-28; De-badged

Upgrades: Flowmasters/ SLP lid with K&N Filter / 180 t-stat / TB Bypass / EGR Mod / NGK TR6 Plugs / Taylor Wires / Fernco / SLP Super-Sucker Kit / MAF / Cooling Fan Switch
Suspension: Eibach Pro-Kit Springs / UMI Performance LCA's and LCA relocators, Adj. Panhard Bar, & Strut Tower Brace / KYB Adj. shocks and struts / 1LE 32mm front sway bar.

"Not the fastest, but not the slowest either"
tattooZ is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 12:06 PM   #7
pjb
TECH Resident
 
pjb's Avatar
 
Trader Rating: 2
Join Date: Jan 2003
Location: MD
Posts: 992
Default

common cause is the tensioner. do a search for more details.
__________________
Thanks,
PJB
98 SS
pjb is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 01:47 PM   #8
Internet Mechanic
 
BlackScreaminMachine's Avatar
 
Trader Rating: 17
Join Date: May 2005
Location: Wallingford CT
Posts: 9,841
Default

Quote:
Originally Posted by RoWDyWS6
ok everytime i start my car up in the morning it makes a high pitch screechin noise...i startd noticeing it after the TB Bypass but i know that cant be it ... the hose doesnt come in contact with the pulley. After like 2-5 minutes it will just go away, i just think its really annoying...any comments??
Sounds like coolant got on the best, it could be glazed, or just stretched out and worn.
__________________
2002 NBM Trans Am SOLD!

http://ls1tech.com/forums/vehicle-cl...l#post17273103
BlackScreaminMachine is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 02:09 PM   #9
10 Second Club
 
LilSlo1's Avatar
 
Trader Rating: 3
Join Date: Aug 2006
Location: Plainfield, Illinois
Posts: 300
Default

Take the belt off the crank pully, start it up and see if the noise is still there.
__________________

NMCA Eaton Posi Late Model EFI
** 2007 Champion **
LilSlo1 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2006, 02:09 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 

All times are GMT -5. The time now is 11:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC2
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details