Serpentine belt problem? Weird noise when starting car, until warm... - LS1TECH

Log In 


Generation III External Engine LS1 | LS6 | Bolt-Ons | Intakes | Exhaust | Ignition | Accessories

Serpentine belt problem? Weird noise when starting car, until warm...

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-30-2006, 03:25 AM   #1
TECH Regular
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Phil8616's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Texas
Posts: 411
Default Serpentine belt problem? Weird noise when starting car, until warm...

Off and on I have a screeching/whining noise coming from the engine bay when I start my car. It only does it if its been sitting in the driveway while its been raining a lot or I just washed it. I think its the serpentine belt, since it stops the noise when it warms up and it gets louder and more apparent when I accelerate or rev the engine. It has 102,000+ miles on it, so either way Ill probably replace it, but it doesnt have really any signs of cracking or bad wear. Any ideas of what the cause is? Dad guessed either the belt or water pump, but we havent really been able to diagnose it yet, waiting for the weather to clear up.
Phil8616 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2006, 03:59 AM   #2
On The Tree
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chico, CA
Posts: 154
Default

Take the belt off and try spinning the accessories and see if you can re-create the sound. If it's an acceossry it's probably the alt.

You can completely remove the A/C accessory belt and see if that is the culprit, otherwise it is most likely a one of three things, bad belt...worn idler pulley, or worn tensioner pulley.

Hope this helps.
kawasakiklx is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2006, 09:59 AM   #3
TECH Regular
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Phil8616's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Texas
Posts: 411
Default

Thanks, Ill try those things this weekend and hopefully find the problem.
Phil8616 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2006, 11:03 AM   #4
TECH Resident
iTrader: (7)
 
The1N_only's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Belton, Texas
Posts: 764
Default

Its probably one of your idler pulleys. Start the car ans while it making the noise spray some wd40 on the bearings on the idler pulley and see if it goes away
The1N_only is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2006, 07:34 PM   #5
On The Tree
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chico, CA
Posts: 154
Default

Quote:
Originally Posted by The1N_only
Its probably one of your idler pulleys. Start the car ans while it making the noise spray some wd40 on the bearings on the idler pulley and see if it goes away
Just be sure not to get it on anything else otherwise the noise make go away and it isn't because of the intended target.

oh and obviously, be careful with your hand down there.

FYI If I remember correctly if you remove the A/C belt that will leave you with only one idler pulley and one tensioner pulley for checking, may be easier since the A/C is at the bottom.
kawasakiklx is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2006, 07:49 PM   #6
Tech Resident
 
ChocoTaco369's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Philly
Posts: 5,118
Default

my car does the exact same thing. my water pump has seen better days, i know for a fact. it's got a very slow leak, and it wasn't doing it until the water pump decided to be a *****. i need to buy a new water pump and a goodyear gatorback belt. i'm sure that'll fix my problem. it'll probably fix yours too.
ChocoTaco369 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2006, 01:24 AM   #7
TECH Regular
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Phil8616's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Texas
Posts: 411
Default

I appreciate the help and will try all of the advice this coming week, gotta get ready to ring in 07 first, everbody be safe out there....

-Philip
Phil8616 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pulley Noise Help! - Squeaking noise on cold startup j498 Generation III External Engine 4 06-23-2016 08:52 PM
Belt Squeal from a '99 Trans Am LTX_Alex General Maintenance & Repairs 5 05-12-2015 06:03 PM
high pitched whine coming from engine bay sscamaroburn02 General Maintenance & Repairs 22 11-05-2013 06:04 AM
HELP!!! Getting a squeak squeak noise when i started my car up what could it be? LT1allday General Maintenance & Repairs 8 08-03-2010 08:54 AM
New clutch installed, now I have a VERY LOUD whinning noise lt1swap95 LT1-LT4 Modifications 13 12-01-2007 09:27 PM


Tags
altenator, bearing, bearings, belt, car, idler, ls1, noise, pack, pulley, serpentine, sound, squeal, starting, trouble, warm, weird, with

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:11 AM.