Oil pressure - LS1TECH

Go Back   LS1TECH > LS1-LS2-LS3-LS6-LS7 PERFORMANCE > Generation IV Internal Engine
Log In 

Generation IV Internal Engine
2005-2014 LS2 | LS3 | LS7 | L92 | LS9
Sponsored by
ERL Performance

Oil pressure

Thread Tools Search this Thread
Old 03-07-2012, 10:46 PM   #1
TECH Fanatic
maxgee's Avatar
Trader Rating: 5
Join Date: Dec 2007
Location: Canton, Ga
Posts: 1,404
Default Oil pressure

Click the image to open in full size.
Long story that I will try to make short.
Forged my motor, ran it for 100 miles, changed oil and filter. Swapped in 80lb injectors and took about a tank of E85 to get it dialed in from AFRs in the 9s to 11.5.
Went to the track and put in a few runs with a couple back to back.
Did a speed run upto 160 leaving the track. Following day while in traffic noticed low oil pressure. Pulled oil and filter has the stuff in the above pic. Oil smelled like E85.
Cold idle before I replaced oil.


After i swapped oil and filter cold idle

Operating temp
Replaced the oil and it seems to be back to normal; going to pull the filter tomorrow and check if particles are less.

Here's my theory: E85 ran too rich for too long and drag racing wore out a bearing. The car makes its normal noise which makes me believe if oil pressure returns to normal and copper specs are reduced to normal levels I can drive my SS for a couple thousand miles before I pull it apart for inspect and repair. Your thoughts please...

2002 Red ZO6 stock
2002 Camaro Forged LS2 E85 11:1CR Turbo Sold 😞

Last edited by maxgee; 03-07-2012 at 11:24 PM.
maxgee is offline   Reply With Quote

e85, engine, low, ls1, ls1tech, oil, pressure, smells, tech, traffic

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


All times are GMT -5. The time now is 11:29 AM.