View Full Version : Is There A Hoover Vacuum In This Engine Or WTF Is Going On?


Roman07
11-05-2008, 12:40 PM
hey i was test driving a 96 Z28 that my girlfriend wants to buy and it's only got 65k miles and is owned by the original owner who is in his late 50's.

everything seemeed awesome except that when i started the car it made a really loud noise comparable to a vacuum cleaner for about 5 or 6 seconds.

after that the car drives flawless, no issues, and runs really well.

he wants $5000 for the car but i'm gonna tell him ill only give him $4000 for the car with that noise

but i need to make sure at first what the hell it is and if it's an expensive fix.

anyone know what it could be?

wht01ws6ta
11-05-2008, 12:49 PM
Could it be the AIR (air injection reactor) pump for emissions that turns on briefly after starting?

5301113
11-05-2008, 12:52 PM
Could it be the AIR (air injection reactor) pump for emissions that turns on briefly after starting?

yeah what he said it the A.IR.. If is coming from the drive side under the headlight its normal.

Roman07
11-05-2008, 01:06 PM
ya but it's LOUD almost to a point to where it's hard to hear.

i was shocked becuase i own a 95 z28 with 107k on it and i've NEVER heard it make that noise before.

5301113
11-05-2008, 01:10 PM
Is there a check engine light or SES light or any lights?

Sommer86
11-05-2008, 01:15 PM
I'd say it could be the AIR pump. but AIR pumps only come on '01-'02's.

I'm not sure what it could be on a '96.

5301113
11-05-2008, 01:26 PM
I'd say it could be the AIR pump. but AIR pumps only come on '01-'02's.


A.I.R. came on all 98-02 F bodies. LT1's have them as well

Roman07
11-05-2008, 01:28 PM
nah that's the weird thing about it.

no engine lights are flashing, and the car runs really well.

i figure it cant be more than $1000 to fix and thats reaching so i'll offer him like 6-700 less than his asking price and cross my fingers.

Bad Blue WS6
11-05-2008, 01:29 PM
^ correct, my 2000 had one.

5301113
11-05-2008, 01:34 PM
nah that's the weird thing about it.

no engine lights are flashing, and the car runs really well.

i figure it cant be more than $1000 to fix and thats reaching so i'll offer him like 6-700 less than his asking price and cross my fingers.


Easy to remove and it's free. Read this first if you do remove it will throw codes that have to tune out.
http://ls1tech.com/forums/showthread.php?t=500407

2001NBMZ28
11-05-2008, 01:42 PM
Yep, LT1's have an air pump, if you suspect that's it pull the fuse and see if the noise stops. http://shbox.com/1/temp_sensor1.jpg

silverfbody1998
11-09-2008, 07:40 PM
probly what everyone else is saying

Jeezer
11-09-2008, 08:55 PM
to the top