Go Back   LS1TECH > SBC-BBC-LT1-LT4 PERFORMANCE > LT1-LT4 Modifications
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

LT1-LT4 Modifications
1993-97 Gen II Small Block V8

Welcome to LS1Tech.com!
Welcome to LS1Tech.com.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join LS1Tech.com today!


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-07-2009, 05:59 PM   #1
On The Tree
1994 Chevrolet Camaro
 
NitrousJunkie's Avatar
 
Trader Rating: 5
Join Date: Nov 2004
Location: Waterloo Iowa
Posts: 108
Send a message via AIM to NitrousJunkie Send a message via Yahoo to NitrousJunkie
Default Car won't start after it rain's or when really humid outside?

Everytime it rain's hard or is really humid out my car will crank over until the battery is dead but won't fire.

Weird thing is, today I went out during a rain shower and tried to start it, it cranked and cranked so I put the pedel to the floor and it started choking and kicking like it was going to start, I kept it depressed until I got about 1K RPM then let off and gave it gas to get it past 2500-3000 until I felt comfortable that it may keep running, after that I let it settle back down and it ran great.

Thought I'd add that it doesn't idle right when warm either, likes to jump up and down a few hundred rpm's at stop-signs. Also sometimes run's like crap after a long WOT run.

Car's been a headache since I got it but I'm determined to get it running right, I'm just 100% new to EFI so I'm needing a little help.

I'm guessing cracked cap? Car has a freshly installed Walbro 255 with new filter so I'm doubting it has anything to do with FP unless my FPR is bad but I checked it before replacing the pump and it wasn't leaking....guess I could check it again.

Any suggestions or opinions are GREATLY appreciated.

Thanks.

Last edited by NitrousJunkie; 03-08-2009 at 12:28 PM..
NitrousJunkie is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2009, 06:04 PM   #2
Staging Lane
2000 Pontiac Trans Am
My Garage
 
caramaro's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Feb 2009
Location: arkansas
Posts: 86
Default

had that problem with a silverado.it was the distributor cap.the moisture/dampness put a halt on it starting.
__________________
stolen 2002 ceta vin 2g2fv22g022127807,date of theft 10-31-07 from my garage in cabot, arkansas..reward for any info
caramaro is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2009, 06:23 PM   #3
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 1
Join Date: Sep 2007
Location: Fairfield, Ca
Posts: 22
Default

Pull the diagnostic codes, some chain parts stores can help you do it. Once you have that info post it here.
Murche is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2009, 10:48 PM   #4
On The Tree
1994 Chevrolet Camaro
 
NitrousJunkie's Avatar
 
Trader Rating: 5
Join Date: Nov 2004
Location: Waterloo Iowa
Posts: 108
Send a message via AIM to NitrousJunkie Send a message via Yahoo to NitrousJunkie
Default

NO SES light so I figured probably no codes but I'll try that tomorrow, I wonder if it will pull codes if its a dry day out? I know OBD1 doesnt show as many codes as 2.

I'm leaning towards Cap which will be getting replaced next week.

If I get any codes I will def post them tomm, hopefully I'll get something.

Thanks.
NitrousJunkie is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 12:06 AM   #5
TECH Fanatic
1996 Chevrolet Camaro
 
Green3spd's Avatar
 
Trader Rating: 7
Join Date: Oct 2007
Location: Little Rock, Ar
Posts: 1,177
Default

First, what year is your car..?
I had a similar problem.. on my 96.. When it did that It ended up being my ICM pigtail.. like it had moisture in it.. I would get out and unplug it, then plug it back in and it would fire right up.. worth a try, and its >>FREE<<... that always intrest me...lol..
__________________

96 Z28-MTM-6spd-396 with a little juicy juice
Green3spd is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 12:44 AM   #6
On The Tree
1994 Chevrolet Camaro
 
NitrousJunkie's Avatar
 
Trader Rating: 5
Join Date: Nov 2004
Location: Waterloo Iowa
Posts: 108
Send a message via AIM to NitrousJunkie Send a message via Yahoo to NitrousJunkie
Default

It's a 94, I'll try the ICM pigtail and see if it helps at all.
NitrousJunkie is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 12:55 AM   #7
TECH Fanatic
1996 Chevrolet Camaro
 
Green3spd's Avatar
 
Trader Rating: 7
Join Date: Oct 2007
Location: Little Rock, Ar
Posts: 1,177
Default

btw.. if it does, take a pick and pry the prongs inside the pigtail up for better contact..
__________________

96 Z28-MTM-6spd-396 with a little juicy juice
Green3spd is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 07:36 AM   #8
On The Tree
Garage is empty, add now
 
daves94formula's Avatar
 
Trader Rating: 3
Join Date: Sep 2007
Location: Ames, IA
Posts: 177
Send a message via MSN to daves94formula Send a message via Yahoo to daves94formula
Default

since you said you dont have a filter on it.... maybe your getting debris in your injectors. mine started to act the same way before it finally wouldnt start at all. replaced the fuel pump,opti,icm,coil, blah blah blah and it still wouldnt start. hit it with some starting fluid fired right up. so i changed the injectors and she ran like a champ since then. it was also on a 94 with around 120k on the clock. how much you got on yours?
__________________
94 Formula Firebird A4 2.73 rear. 355 9.8:1 Comp cams "XFI" , 268/276 .570 .565 lift 113 LSA
Meziere EWP, PS LT's w/ORY,Dynomax BM, TF 195cc LT1 heads, pcmforless tune, 32lb/hr inj. K&N intake, TF elbow. 378rwhp 392rwtq. SOLD
95 Z28-old motor SR396 new motor HR396 lol
daves94formula is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 12:31 PM   #9
On The Tree
1994 Chevrolet Camaro
 
NitrousJunkie's Avatar
 
Trader Rating: 5
Join Date: Nov 2004
Location: Waterloo Iowa
Posts: 108
Send a message via AIM to NitrousJunkie Send a message via Yahoo to NitrousJunkie
Default

lol, I just noticed I put no filter - Fixed it.

We tried starting fluid before the new pump went in because it was acting up then and it didn't help at all, just acts like its flooded.

If you put your foot to the floor and are feeling lucky that day lol, it will start to choke and cough up to about 1K RPM's then choke up to about 2500ish then settle back down, then run great.

When the car run's, it runs hard.
NitrousJunkie is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 03:40 PM   #10
11 Second Club
1973 Chevrolet Nova
 
onephatZ28's Avatar
 
Trader Rating: 8
Join Date: Dec 2005
Location: Yucaipa,CA
Posts: 1,057
Default

I would think you are getting moisture in the opti check the cap. also make sure that your water pump is not leaking into your opti.

good luck with your car
__________________
2002 Z28 gone
1997 z28 gone
still have my Nova and my dart
onephatZ28 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 04:37 PM   #11
On The Tree
1994 Chevrolet Camaro
 
NitrousJunkie's Avatar
 
Trader Rating: 5
Join Date: Nov 2004
Location: Waterloo Iowa
Posts: 108
Send a message via AIM to NitrousJunkie Send a message via Yahoo to NitrousJunkie
Default

yeah I'm looking for a cap so if anyone has one let me know, the water pump is leaking thats why its getting changed next week and I want to do the cap/rotor while I'm at it.
NitrousJunkie is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 05:35 PM   #12
11 Second Club
1973 Chevrolet Nova
 
onephatZ28's Avatar
 
Trader Rating: 8
Join Date: Dec 2005
Location: Yucaipa,CA
Posts: 1,057
Default

Quote:
Originally Posted by NitrousJunkie View Post
the water pump is leaking thats why its getting changed next week
That is why your car is running the way it is
__________________
2002 Z28 gone
1997 z28 gone
still have my Nova and my dart
onephatZ28 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 05:46 PM   #13
TECH Regular
Garage is empty, add now
 
95zpro's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Nov 2004
Location: league city,tx
Posts: 442
Default

Water pump weep hole is right on top of the opti; not the best design but once you get your water pump and opti replaced or dried out you will be fine.
__________________
http://www.ls1tech.com/forums/image.php?u=29725&type=sigpic&dateline=1225165493
95 z-28: P-1SC(8lbs)= 406hp/400tq

www.fquick.com/95zpro
95zpro is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 07:07 PM   #14
11 Second Club
1973 Chevrolet Nova
 
onephatZ28's Avatar
 
Trader Rating: 8
Join Date: Dec 2005
Location: Yucaipa,CA
Posts: 1,057
Default

Having a non-vented opti don't help
__________________
2002 Z28 gone
1997 z28 gone
still have my Nova and my dart
onephatZ28 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 07:14 PM   #15
10 Second Club
Garage is empty, add now
 
C Man's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Sep 2004
Posts: 47
Default

Same thing happened to me years ago.... it was the coil wire. Whenever it got humid... especially after rain... it wouldn't start.


Try the easiest things first.
__________________
White 1995 "Ultra" Z28 ~ Sprayed 383
10.59 @ 133.53, 1.52 60', 3740lbs
http://www.youtube.com/watch?v=Ry-aapt463E

Silver 2006 Trailblazer SS
13.60 @ 100.37, 2.037 60'

Past President of Toronto F-Body Motorsports --> http://tfbm.org
C Man is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 11:38 AM   #16
Registered User
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Default

I'm having the same problem with my 99 Olds Bravada. It just won't start during high humidity and forget about it during rain. I've had the fuel pump replaced, battery cables replaced and have found Seafoam helps. I however can't afford a bottle every time conditions are unfavorable. I'm about to recheck my d.cap. Fingers crossed.
Carmela Ramos is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 06:28 AM   #17
TECH Senior Member
Garage is empty, add now
 
RamAir95TA's Avatar
 
Trader Rating: 2
Join Date: May 2005
Location: South Jersey
Posts: 9,488
Send a message via AIM to RamAir95TA
Default

Quote:
Originally Posted by Carmela Ramos View Post
I'm having the same problem with my 99 Olds Bravada. It just won't start during high humidity and forget about it during rain. I've had the fuel pump replaced, battery cables replaced and have found Seafoam helps. I however can't afford a bottle every time conditions are unfavorable. I'm about to recheck my d.cap. Fingers crossed.
Olds Bravada? This is the LT1 forum homey.
__________________
95 T/A AI 200cc stock castings, 383, Performabuilt 4L60E, Ford 9", Tuned by PCMforless 3340#,
10.81 @ 124.16, 1.43 60' Video of 10-second pass 455whp, 445tq - Dyno Vid

LT1 PARTS For Sale, MSD Opti, steam crossover tube, BMR swaybar, MAF, etc.
RamAir95TA is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 07:54 PM   #18
TECH Regular
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2006
Location: Ohio
Posts: 441
Default

Just to add a bit of info this this thread...

I drove 75 mile down the interstate yesterday, car started fine, etc. Well yesterday morning I went to fire it up and it would roll over and "try" to fire, but no luck. It had just rained the night before also between the time I parked it and the time I tried to start it.

Well, I came back to it later that day and tried some more, eventually after holding it to the floor it fired and caught me so off guard I turned it off in 1 second haha.

Fast forward to the next day, its 65 degrees out, I go to try and start it and it fires up like nothing wrong, I took it down the road and give it a few short runs and all seems fine.... I believe moisture is the culprit but I will not be able to tell yet. So, a heads up to anyone else who thinks this could be wrong with theirs.
__________________
383 forged internals lunati cam 12.21@114
bombebomb is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 07:16 PM   #19
Staging Lane
1993 Pontiac Firebird
 
388_stroker's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Nov 2011
Posts: 74
Default

replace your plugs and wires. bad wires will act up with rain/moisture. One of the first things I learned in my tech class. If that doesn't solve your issue, check your opti. It's possible some moisture got into that and is screwing things up, but then it would be a more repetitive issue. My guess is wires. best of luck!
__________________
93 TA M6, CC stage 3 clutch, freshly built trans, AC Delete, CAI
388_stroker is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 07:26 PM   #20
TECH Senior Member
Garage is empty, add now
 
RamAir95TA's Avatar
 
Trader Rating: 2
Join Date: May 2005
Location: South Jersey
Posts: 9,488
Send a message via AIM to RamAir95TA
Default

Thread is 4 years old.
__________________
95 T/A AI 200cc stock castings, 383, Performabuilt 4L60E, Ford 9", Tuned by PCMforless 3340#,
10.81 @ 124.16, 1.43 60' Video of 10-second pass 455whp, 445tq - Dyno Vid

LT1 PARTS For Sale, MSD Opti, steam crossover tube, BMR swaybar, MAF, etc.
RamAir95TA is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2013, 07:26 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply

Tags
acts, car, everytime, fire, hard, humid, humidity, rain, rained, rains, rainy, start, weird, whydoesmy96camaroz28actupwhenitrains, wont


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help. Starting issues. Freefallin Generation III External Engine 4 05-09-2014 11:02 AM
LT1 hard starting problem. RogueLT1 LT1-LT4 Modifications 14 10-03-2013 08:31 AM
Car Dies When it's Very Hot and Humid Outside pboxfun LT1-LT4 Modifications 2 07-13-2013 05:13 PM
Car dies after 10-15 minutes of driving, never on highway. Daez General Maintenance & Repairs 9 05-16-2013 01:19 PM
shifting and staying in gear issues, help please Fotis Automatic Transmission 7 03-27-2013 03:26 PM



All times are GMT -5. The time now is 09:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - JOBS
Emails & Contact Details