Car just died on me while driving - LS1TECH



LT1-LT4 Modifications 1993-97 Gen II Small Block V8

Car just died on me while driving

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-19-2009, 12:52 AM   #1
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (4)
 
2XR95Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Davenport, IA
Posts: 1,343
Default Car just died on me while driving

Ok so i pulled out of work today got on the gas about half throttle and then the car just shut off, no loud sound of anything just died, tried to re-start it but it just cranks and cranks and won't fire over. Started fine in the parking lot at work then randomly dies and now won't re-start...

Thinking spark? Just replaced the plugs two days ago with tr55's. Coil has less than prolly 50 miles on it. Got the opti from Larry from Speed Inc, he said it has very very low miles on it. I'm lost lol...

Any suggestions?
2XR95Z28 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 12:57 AM   #2
Launching!
 
latindragons's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Fishers, IN
Posts: 267
Default

That happened to me a while back too. Turned out to be the fuel pump. Can you hear it priming when you put the key in the ON position?
latindragons is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 12:58 AM   #3
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (4)
 
2XR95Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Davenport, IA
Posts: 1,343
Default

yep, its a brand new bbk 255 replaced it last week, i can hear it priming and i can smell gas too....
2XR95Z28 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 01:04 AM   #4
TECH Regular
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 403
Default

Hmm... sounds familiar. Ended up replacing complete opti and ign. module. Not sure if that maybe the same for you. Same scenario when it croaked on me tho. On the way to work first thing and the morning then bam, ended up being late by a few hours. Good luck dude.
sdotlog is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 01:07 AM   #5
Teching In
iTrader: (1)
 
-DIABLO-'s Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 38
Default

check the icm on top of the coil i check it at autozone
-DIABLO- is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 01:47 AM   #6
TECH Fanatic
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2004
Location: rosemount,mn/windsor locks,ct
Posts: 1,111
Default

crank sensor
99huggerorangeZ is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 02:11 AM   #7
Launching!
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 272
Default

My car has only died on me twice like that. Both times it was the ICM.
rkinney is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 02:51 AM   #8
TECH Fanatic
iTrader: (1)
 
litch2004's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Austin
Posts: 1,782
Default

the last time mine died on me like that out of no where and it was my cap and rotor.
litch2004 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 03:21 AM   #9
TECH Resident
iTrader: (3)
 
1996firebirdformula's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Seymour, Indiana
Posts: 884
Default

Was gonna say the pump but.

Pump went out on me last weekend
1996firebirdformula is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 03:25 AM   #10
TECH Enthusiast
iTrader: (7)
 
Join Date: Jun 2007
Location: St Joseph, MO
Posts: 734
Default

Check fuses. Exact same senario for me was a blown ignition fuse due to a wire leaning on the header.
Spiers is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 09:18 AM   #11
12 Second Club
iTrader: (15)
 
Z28Camaro30Ann's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Cheyenne, Wy
Posts: 1,928
Default

Same EXACT thing happened to me last week. I have MSD 6AL Ignition Control, and an MSD Coil with MSD Cap and Rotor........Cap and Rotor were installed just over a month ago. Took it to the shop they said spark was going INTO my opti, but NOTHING was coming OUT of it.

Turned out somehow my "brand new" MSD Cap and Rotor burned up. Might just be that, have someone check the input/output from your opti and see if it is getting/sending spark...if it is then at least you know its not your coil/distributor/cap/rotor/etc and can move to other things...if it is, problem solved.
Z28Camaro30Ann is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 09:43 AM   #12
Banned
iTrader: (22)
 
LS1 SPEED's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Schaumburg,IL
Posts: 4,959
Default

Joe

you can't seem to catch a break man

check fuel pressure

check spark
LS1 SPEED is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 10:50 AM   #13
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (4)
 
2XR95Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Davenport, IA
Posts: 1,343
Default

Quote:
Originally Posted by LS1 SPEED View Post
Joe

you can't seem to catch a break man

check fuel pressure

check spark

You have no idea haha, i dunno why my car hates me so much lol


Well looks like i got alot of things to check-

-icm
-spark
-ignition fuse
-fuel pressure

fuel pressure and spark SHOULD be good, but with my luck i have no idea. Its just weird how it started up literally two mins before it died then now it won't start again lol.

Headed into work til 9 tonight so i'll see if i'm in the mood to mess with anything tonight.

Thanks guys
2XR95Z28 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 11:37 AM   #14
11 Second Club
iTrader: (17)
 
AChotrod's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Chicago area
Posts: 9,902
Default

Sounds just like when my opti took a **** last week.
AChotrod is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 11:41 AM   #15
Staging Lane
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 96
Default

+1 on opti happend to me on the way to the track really busted my nut
killaxtranz is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 11:43 AM   #16
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (4)
 
2XR95Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Davenport, IA
Posts: 1,343
Default

Ya i instantely thought the opti of course but like i said i got it from Larry and it has maybe 75 miles on it none of them over about 4-5,000 rpms as i have some problem that won't let the car pull past then. I highly doubt Larry would send me a crap opti lol.
2XR95Z28 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 11:46 AM   #17
11 Second Club
iTrader: (17)
 
AChotrod's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Chicago area
Posts: 9,902
Default

My opti was a brand new GM opti.
AChotrod is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 12:51 PM   #18
12 Second Club
iTrader: (15)
 
Z28Camaro30Ann's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Cheyenne, Wy
Posts: 1,928
Default

my opti was brand new MSD cap/rotor, and brand new GM Distributor, no warning whatsoever. Driving fine at 55, no symptoms, then just died.....turned out to be a burned up cap/rotor...
Z28Camaro30Ann is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 01:43 PM   #19
10 Second Club
 
joelster's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,488
Default

I had that happen to me too. It was the aftermarket coil I put on it. I was just getting onto the thruway and it was like someone flicked a light switch, *click* and I was coasting. Luckily I still had the stock coil sitting in the back seat and swapped it out on the side of the road. Your problem definitly sounds spark related.
joelster is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2009, 08:41 PM   #20
TECH Fanatic
Thread Starter
iTrader: (4)
 
2XR95Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Davenport, IA
Posts: 1,343
Default

That would be real sweet if it was just the coil, what is the proper way to test the coil, and to test the opti? Like i said the plugs are brand new so i know those are fine. I could replace the wires but i dont think those are what caused this...
2XR95Z28 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car won't start/dies while running Starion General Maintenance & Repairs 1 05-30-2016 12:43 AM
LT1 hard starting problem. RogueLT1 LT1-LT4 Modifications 14 10-03-2013 09:31 AM
94 Corvette - runs great, dies, won't start, starts, runs great, dies, repeat...HELP! BigPeter LT1-LT4 Modifications 7 09-09-2013 07:39 AM
LT1 won't start ngraf Small Block & Big Block Chevy Specific 3 08-06-2013 04:22 PM
New Opti- Runs terrible MissLindsey LT1-LT4 Modifications 20 09-14-2010 06:54 PM


Tags
95, 97, back, camaro, car, died, dies, driving, firebird, ls1, lt1, reasons, shuts, start, starts

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 04:16 PM.