signs of a bad oil pressure sensor - LS1TECH

Log In 


LT1-LT4 Modifications 1993-97 Gen II Small Block V8

signs of a bad oil pressure sensor

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-07-2007, 09:06 PM   #1
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Revelation Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Rialto CA
Posts: 4,768
Default signs of a bad oil pressure sensor

what are they? my needle dances sometimes on idle.
Revelation Z28 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 09:07 PM   #2
TECH Fanatic
 
streetwarrior96's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,121
Default

mine was pegged at the 80 psi side
streetwarrior96 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 09:25 PM   #3
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Revelation Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Rialto CA
Posts: 4,768
Default

well im thinking im getting a bad PSI reading. im hovering between 18 and 21psi on idle hot.

WOT im at 40 or 45.
Revelation Z28 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 09:29 PM   #4
TECH Fanatic
iTrader: (32)
 
Ralls's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Fairfax, Virginia
Posts: 1,684
Default

I idle at 19psi hot. I thought it was low but found out GM says its okay. Use a manual pressure guage, can't trust your gauges.
Ralls is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 09:37 PM   #5
TECH Regular
iTrader: (10)
 
Join Date: Dec 2004
Location: oklahoma
Posts: 479
Default

you can find it the sending unit on the back of the drivers side head. you can grab it and see if the plastic body wiggles or if it feels like some oil has been leaking from it.

Thats how I just checked mine tonight since we had raised the motor to remove the pan to fix the pickup tube. I wanted to make sure we hadn't ran it into the firewall like I've done before.
lt1formula2000 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 09:40 PM   #6
On The Tree
 
Join Date: Jul 2006
Location: Keego Harbor, Michigan
Posts: 177
Default

If it says 0 it's not working, lol happend to me. even before that though the dash would read 19-20 PSI hot, when at the same time the mechanical read 40
96mikez28 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 11:04 PM   #7
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Revelation Z28's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Rialto CA
Posts: 4,768
Default

i want to clean the oil pump pickup screen, but i have no way of holding the engine up.

should i just leave it be or replace it? i think its the stocker still.
Revelation Z28 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2007, 11:54 PM   #8
Launching!
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2006
Location: In a box next to walmart
Posts: 259
Default

mine was doing that just before the pump gear broke.
Imnotfast is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
delete CyberGrey Z28 Parts Classifieds 3 05-06-2014 10:06 PM
Sold jetaws6 Parts Classifieds 13 05-06-2014 01:37 PM
Sold!! jeremyfrank14 Parts Classifieds 0 04-08-2014 08:30 AM
delete ELDIABLO Generation IV Internal Engine 0 10-30-2013 04:45 PM


Tags
1996, 2001, 96, bad, camaro, lt1, oil, pressure, pump, sensor, signs, ss, switch, symptom, symptoms, z28

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:07 AM.