Jumping Out Of 4TH Gear - LS1TECH

Log In 


Manual Transmission T56 | T5 | MN12 | Clutches | Hydraulics | Shifters
Sponsored by:
Sponsored by:

Jumping Out Of 4TH Gear

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-14-2006, 01:41 PM   #1
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (21)
 
LS1ROPER's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Alex. Louisiana
Posts: 126
Default Jumping Out Of 4TH Gear

NEW CLUTCH,REBUILT TRANS,UP SHIFTS GREAT BUT WHEN YOU DOWNSHIFT FROM FIFTH TO FOURTH IT JUMPS OUT OF GEAR.ALSO,SLOWING DOWN IN FOURTH IT WILL JUMP OUT OF GEAR.EVERYTHING ESLE IS FINE JUST SPITTING OUT OF FOURTH GEAR.TRIED MOVING GEAR STOP BACK ON SHIFTER IN FOURTH & BLED THE CLUTCH SYSTEM OF ANY AIR BUBBLES! DONT KNOW WHAT ESLE TO DO. ANY SUGGESTIONS?
LS1ROPER is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2006, 11:48 PM   #2
12 Second Club
iTrader: (52)
 
89Formulaws6's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Michigan
Posts: 699
Default

Quote:
Originally Posted by LS1ROPER
NEW CLUTCH,REBUILT TRANS,UP SHIFTS GREAT BUT WHEN YOU DOWNSHIFT FROM FIFTH TO FOURTH IT JUMPS OUT OF GEAR.ALSO,SLOWING DOWN IN FOURTH IT WILL JUMP OUT OF GEAR.EVERYTHING ESLE IS FINE JUST SPITTING OUT OF FOURTH GEAR.TRIED MOVING GEAR STOP BACK ON SHIFTER IN FOURTH & BLED THE CLUTCH SYSTEM OF ANY AIR BUBBLES! DONT KNOW WHAT ESLE TO DO. ANY SUGGESTIONS?

i have a few obvious things but worth checking

check the linage,is the trans case lined up properly and tight?

was it professionally rebuilt?
89Formulaws6 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2006, 03:57 AM   #3
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (21)
 
LS1ROPER's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Alex. Louisiana
Posts: 126
Default

Quote:
Originally Posted by 89Formulaws6
i have a few obvious things but worth checking

check the linage,is the trans case lined up properly and tight?

was it professionally rebuilt?

Yes alignment is good and trans is tight.Yes trans was rebuilt by a sponsor.
LS1ROPER is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2006, 04:12 AM   #4
EPP
FormerVendor
iTrader: (22)
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 13,079
Default

I would call whoever rebuilt (or had it rebuilt) for you, and explain the situation. It sounds like an internal transmission problem to me. Bob
EPP is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2006, 10:56 AM   #5
12 Second Club
iTrader: (52)
 
89Formulaws6's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Michigan
Posts: 699
Default

Quote:
Originally Posted by Exotic Performance Plus
I would call whoever rebuilt (or had it rebuilt) for you, and explain the situation. It sounds like an internal transmission problem to me. Bob

agreed possibly the syncro wasn't put together right maybe
89Formulaws6 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2006, 12:32 PM   #6
Launching!
iTrader: (70)
 
KilerTA's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: OHIO
Posts: 224
Default

i had the same problem in my 00ws6 i kept jumpin out of 2nd and reverse i had to get new syncros and forks on thoses gears. if i can get pics of the old syncros i can show you why they jump outa gear its kinda neat
KilerTA is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2006, 12:45 PM   #7
12 Second Club
iTrader: (52)
 
89Formulaws6's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Michigan
Posts: 699
Default

it could even be the shift fork as well. I didn't think reverse gear wasn't syncronized but i don't know alot about the t56 yet only the t5.

simple things during putting the mainshaft together have cause a syncro to get messed up, the inserts not properly seated, lock rings not put in right, even the syncro sleeve not put on right. too many to list
89Formulaws6 is offline   Reply With Quote
Reply


Tags
2000, 4th, car, gear, jump, jumping, jumps, km145, manual, t444e, transmission, transmissions

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:17 AM.