Go Back   LS1TECH > LS1-LS2-LS3-LS6-LS7 PERFORMANCE > PCM Diagnostics & Tuning
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

PCM Diagnostics & Tuning
HP Tuners | AutoTap | Diablo | MAF Translator | HPP3 | FAST | Gen7 | Big Stuff 3
Sponsored by
Diablo Sport

C5 A4 Idle tuning issues- TOO RICH

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-28-2005, 12:13 AM   #1
Launching!
 
Trader Rating: 8
Join Date: Mar 2004
Location: milwaukee wisconsin
Posts: 266
Default C5 A4 Idle tuning issues- TOO RICH

Back in august on a trip out to michigan I burned up a O2 sensor. I got if fixed but the car still wasn't running right. When I got home and went to park the car, my low oil level light came on. Reset the light and it went away. After this point the car has not been the same.
I came to find out after replacing my sensor and connector( oil level sensor) that the wires had been burnt completely threw by the header. So I got them free and soldered good wires in between and heat shrinked the new connection.Then tucked the group of wires far away from the headers. I also replaced both O2 sensors with brand new AC Delco sensors.
I've yet to be able to get the car to run like it did before these two issues. I've added a ported TB and it only seems like it has worsened the issue. Opon start-up the cars IPW's are around 6-7ms, once into closed loop they come down to around 3.1ms, yet my LTFT's are negative 18 and my STFT's go negative and max out then kick off and start over to then max out again negatively. After the ported TB installed after a few minutes of driving the car dips way lean it seems and starts boggin on all the extra fuel its dumping. If I get on the throttle a little it clears out and everything is fine.

My VE tables from 0-2000 have been modifed many times to try to help lean out the idle, but it never seems to get better. Hopefully someone has some
advice?

Tonight we attempting to decrease the MAF freq. by 10% and once flashed into the car it would not go into closed loop. That was the only change between flashes, is there a reason for this?

The car is a 99 A4 C5,
TSP 233/239 cam
LS6 manifold
160 tstat
vararam intake
TR55's
LG headers
PT4000
3.90 gears

Thats the main mods, like i said before the weird fried O2 sensor, and oil level sensor everything was great. I'm swapping out the AC delco O2's for Bosch 13111 sensors this week and we'll be attempting to tune more this weekend, any direction would be great.


Thanks


JEFF SMITH
__________________
2008, SD, AWD, 160TSTAT,LS3 TB, PORTED INTAKE MANIFOLD. 13.2@106mph. BEFORE INTAKE MANIFOLD
P1, 9lbs, 60# injectors, 501/478 AWHP on Dynojet,
1999 C5 A4 Z51, Forged 370 iron block, milled and ported PRC l92 heads, FAST 102, 102 TB,DIAMOND pistons, Eagle H beams, ARP studs and bolts, TSP233/239 v2., Kooks 1.875 headers Corsa indy Tigersharks, RPM A4-M6 conversion, Level 4 MN6, RPM 4.10 diff
467/420
99SLOWC5 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2005, 11:32 AM   #2
Launching!
 
Trader Rating: 8
Join Date: Mar 2004
Location: milwaukee wisconsin
Posts: 266
Default

bump

JEFF
__________________
2008, SD, AWD, 160TSTAT,LS3 TB, PORTED INTAKE MANIFOLD. 13.2@106mph. BEFORE INTAKE MANIFOLD
P1, 9lbs, 60# injectors, 501/478 AWHP on Dynojet,
1999 C5 A4 Z51, Forged 370 iron block, milled and ported PRC l92 heads, FAST 102, 102 TB,DIAMOND pistons, Eagle H beams, ARP studs and bolts, TSP233/239 v2., Kooks 1.875 headers Corsa indy Tigersharks, RPM A4-M6 conversion, Level 4 MN6, RPM 4.10 diff
467/420
99SLOWC5 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2005, 12:29 PM   #3
TECH Senior Member
 
Ragtop 99's Avatar
 
Trader Rating: 7
Join Date: Nov 2001
Location: Bethesda, MD
Posts: 9,492
Default

If the O2's don't work and you correctly fixed the wires, disconnect your MAF and run the car. If it is way rich and you have fixed the VE tables, it must think more air is getting in than really is.
Are your MAP readings normal?
Did you look at all the plugs to see if one cylinder wasn't firing?

Did you look for a leak in front of your O2 sensors or in the O2 sensor bungs? This normally causes a lean condition but is worth checking while you are it.
__________________
2008 Atomic Orange Coupe 3LT, CC3, Z51 M6
LG Pros with cats, Vararam, 160 T-stat, DTE 3.90s, Elite tunnel plate, Pfadt JOC Stage I, catch can, LG Wheels with 275 / 325 Invos MGW Shifter, EPS 226/230 115 cam, Peak ported IM & TB, HPT.
Gone but not forgotten:
2002 Camaro SS Droptop. cam, gears, etc.
11 sec 99 Z28 Vert, RIP.
Ragtop 99 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2005, 01:03 PM   #4
Moderator
 
jimmyblue's Avatar
 
Trader Rating: 11
Join Date: Mar 2002
Location: East Central Florida
Posts: 12,344
Default

Dunno what happened to my post, but...

Look at your O2 voltage waveforms and see whether
they look like "sleepy" or "happy":

Click the image to open in full size.
__________________


2002 SS convertible

SLP Blackwing lid, 85mm MAF, 85mm Professional Products intake & TB, SLP CME, JBAs/Mufflex tubes . SLP Y, McCord cutout, Fuddle 3500/2.0, GM truck pan, '98 flexplate, 3.42s, T-2R, MAC cover, welded tubes, Hotchkiss PHR, springs; BMR bolt-in LCA brackets, K-member; UMI TA, boxed stock 1LE LCAs, SLP Bilstein / Gabriel air shocks (F/R); Strano 35/22 sway bars, 224/224 116 cam, LT1 rad, HPTuners 12.6@112MPH
jimmyblue is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2005, 01:03 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Tags
2000, corvette, rich, runs


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 07:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details