383 stroker bad idle when cold... - LS1TECH

Go Back   LS1TECH > SBC-BBC-LT1-LT4 PERFORMANCE > Small Block & Big Block Chevy Specific
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Small Block & Big Block Chevy Specific Mouse & Rat Motor Discussion & Conversions

383 stroker bad idle when cold...

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-25-2011, 08:14 PM   #1
Staging Lane
 
Earnhardt's Avatar
 
Trader Rating: 1
Join Date: Apr 2006
Location: Rochester, NY
Posts: 82
Default 383 stroker bad idle when cold...

My dad put a 383 stroker motor in his 1988 Chevy truck about 10 years ago, and it has always had a rough idle when cold with the "chip" he had burnt for him on a new computer. If he puts the stock computer in, it will idle fine but it runs bad when warmed up and he loses power. He thinks he needs a new chip burned, but I know nothing about these motors so I figured I would ask here. Here is the info he gave me...

He has checked the timing, it is 32deg advanced, which he says is correct. He has tried changing the coolant sensor, but that didn't change anything. The truck has a 383 fuel injected motor, 68# injectors, "no air pollution" (?). In 1988, the truck came with TBI, and he has the stock dist. with MSD coils. Any ideas?

Like I said, he thinks he needs a new chip burnt, but I have no idea where to go for that, or if that will even solve the problem. He wants me to find someone local to burn him a new chip, anyone know of someone near Rochester, NY?
__________________
'02 SOM WS6
LS1/T56
Earnhardt is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2011, 08:20 PM   #2
Staging Lane
 
Trader Rating: 0
Join Date: Feb 2009
Location: Los Angeles
Posts: 79
Default

rough idle? you mean a cam? lol go get it tuned!
__________________
BUILT 01' SS 400+hp(NO TUNE),<---(((((TRUE SUPER SPORT, NOT CLONED)))))))) 1992 Cadillac seville SOLD!,1989 Mustang LX SOLD!, 94' CIVIC EX(VTEC) 5 SPEED ONLY INTAKE, 1990 Acura Integra LS-VTEC, SOON TO BE... 01' Z-28, C6 or...ASTON MARTIN???
LS1aiden is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2011, 08:55 PM   #3
Banned
 
indyboom's Avatar
 
Trader Rating: 11
Join Date: Mar 2006
Location: YOUR MOMS
Posts: 259
Default

Its a tbi with a cam. Sounds like the tune is bad..
indyboom is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2011, 10:08 PM   #4
Staging Lane
 
Earnhardt's Avatar
 
Trader Rating: 1
Join Date: Apr 2006
Location: Rochester, NY
Posts: 82
Default

By rough idle I mean it backfires and pops. I will try to get a video of it or something this weekend, but its not like it has a heavy cam. Like I said, he already had a chip burnt for it. Is it possible that this chip is bad, and he needs a new one? I'm not really familiar with TBI setups... I work part-time up front at New Era Performance, so I know more about the LS engines.

Oh, and he said that the truck runs rich when cold. But he checked the timing and it is correct.
__________________
'02 SOM WS6
LS1/T56

Last edited by Earnhardt; 04-25-2011 at 10:18 PM..
Earnhardt is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 09:37 PM   #5
TECH Senior Member
 
LilJayV10's Avatar
 
Trader Rating: 36
Join Date: Apr 2007
Location: Evansville,IN
Posts: 6,122
Default

It needs to be tuned.
LilJayV10 is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 09:37 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Tags
383, 95, changing, chevy, chip, computer, fuel, idle, injected, modifications, problems, stroier, stroker, stumbles, tbi, truck


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 02:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details