Notices
General LSX Automobile Discussion Non-technical LSX related topics.

Wobbling after 100?

 
Old 06-18-2014, 06:43 PM
  #1  
Staging Lane
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: Rapids City, Illinois
Posts: 69
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Wobbling after 100?

I have a 1999 Trans Am and after about 100 going into 4th it starts to feel as if its wobbling side to side and i have to get out of it because it gets so sketchy. Any ideas of what could be the cause? It has no sway bar if that could be the cause of any of this.
thegerberbaby is offline  
Old 06-18-2014, 07:15 PM
  #2  
TECH Senior Member
iTrader: (4)
 
ULTIMATEORANGESS's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: eatontown,nj
Posts: 10,964
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

im sure that would be a major reason for your wobbling.
ULTIMATEORANGESS is offline  
Old 06-18-2014, 08:05 PM
  #3  
TECH Addict
iTrader: (2)
 
35th SS's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Hawaii track track.
Posts: 2,624
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I disagree.check your front suspension for wear/play/ tightness and front rims/ tires and maybe alignment.both my fbodys have no swaybar upfront and no wobbling here.
35th SS is offline  
Old 06-19-2014, 09:38 AM
  #4  
TECH Addict
 
NC01TA's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Western North Carolina
Posts: 2,882
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Your tires will play a major role as well. Too worn? Alignment? Mongrel make? Speed rated? Balanced?
NC01TA is offline  
Old 06-19-2014, 12:46 PM
  #5  
TECH Enthusiast
iTrader: (3)
 
SSdreamz's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: York, PA
Posts: 590
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

stock suspension? may be wore out
SSdreamz is offline  
Old 06-19-2014, 04:52 PM
  #6  
TECH Senior Member
 
JD_AMG's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: St.Charles MO
Posts: 5,784
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by thegerberbaby View Post
I have a 1999 Trans Am and after about 100 going into 4th it starts to feel as if its wobbling side to side and i have to get out of it because it gets so sketchy. Any ideas of what could be the cause? It has no sway bar if that could be the cause of any of this.
Can you be more descriptive?
Is the wobble up and down, or side to side? Is it more like a vibration, like a wheel is out of balance, or the drive shaft is out of balance, or something is rubbing?
Or is it suspension related like a loose, floaty, bouncy, disconnected feel?
JD_AMG is offline  
Old 06-19-2014, 05:20 PM
  #7  
12 Second Club
 
JDEP162's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,544
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

possibly a tire with a broken belt. ive been thru several like that in my durango, but usualy theres a wobble at a slower speed as well, for example around 45, and then again around 80 or so. usualy due to bashing a huge unseen pothole, dam crappy roads, there suspension killers
JDEP162 is offline  
Old 06-19-2014, 07:18 PM
  #8  
TECH Senior Member
iTrader: (4)
 
ULTIMATEORANGESS's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: eatontown,nj
Posts: 10,964
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by 35th SS View Post
I disagree.check your front suspension for wear/play/ tightness and front rims/ tires and maybe alignment.both my fbodys have no swaybar upfront and no wobbling here.
it seems some have experienced excessive body roll from removing their front sway bar.


http://www.ls1.com/forums/f66/front-sway-bar-135642/
ULTIMATEORANGESS is offline  
Old 06-19-2014, 07:41 PM
  #9  
Staging Lane
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: Rapids City, Illinois
Posts: 69
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

it is definitely a side to side floating kind of feeling, brand new kumho ecsta 4x 275 tires. It started after swapping the engine and putting everything back together
thegerberbaby is offline  
Old 06-19-2014, 09:50 PM
  #10  
TECH Senior Member
iTrader: (4)
 
ULTIMATEORANGESS's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: eatontown,nj
Posts: 10,964
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

id recheck to make sure everything is torqued down correctly.
ULTIMATEORANGESS is offline  
Old 06-19-2014, 10:54 PM
  #11  
TECH Addict
iTrader: (2)
 
35th SS's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Hawaii track track.
Posts: 2,624
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by ULTIMATEORANGESS View Post
it seems some have experienced excessive body roll from removing their front sway bar.


http://www.ls1.com/forums/f66/front-sway-bar-135642/
every car how you set them up reacts different .no body roll whatsoever on both of mine.rod ended suspension with 6pt.rollbar.its basically a drag car.
35th SS is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Wobbling after 100?


About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: