Go Back   LS1TECH > WELCOME TO LS1TECH > New LS1 Owners - Newbie Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

New LS1 Owners - Newbie Tech
Basic Technical Questions & Advice
Sponsored by
Improved Racing

Help needed. Car won't downshift

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-14-2009, 07:53 PM   #1
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Sep 2008
Location: Arkansas
Posts: 9
Default Help needed. Car won't downshift

I have a 99 z28 a4. It won't downshift at WOT anymore and I don't know what would cause it. Any help would be greatly appreciated.
__________________
99 camaro - bolt ons and full exhaust
krunk99cam is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2009, 09:42 AM   #2
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Sep 2008
Location: Arkansas
Posts: 9
Default

Anyone?
__________________
99 camaro - bolt ons and full exhaust
krunk99cam is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2009, 01:12 PM   #3
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jul 2009
Posts: 47
Default

my car is doing the same thing I think.....it runs pretty good from a dead stop, but from a rolling punch it's really weak....also cruising 50-70 in overdrive, when you punch it, it accelarates very slow and doesn't downshift.....

I just got a new engine installed in my car(stock LS1 from the dealer)...and ever since then I've had problems with this....I replaced the TPS and the MAF(both with stock ac delco parts), did have an slp maf....cuz people suggested it was either the throttle position sensor or the maf.....those parts got the car closer to driving right, but now I've got a code for a drivers side pre-cat oxygen sensor and it's getting worse....I'm fixing to replace the o2 and hopefully that fixes it. Do you have any check engine codes??

maybe try cleaning your maf and if you can get your maf and tps tested.....
2001slppewterss is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2009, 01:32 PM   #4
Teching In
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: 0
Join Date: Sep 2008
Location: Arkansas
Posts: 9
Default

Yeah that's pretty much exactly what mine is doing.

I replaced the tps and the front o2 sensors but it still doesn't downshift. I haven't tried cleaning the maf yet. The only thing I know is that it ran perfect and downshifted before I got my headers installed but after that it hasn't downshifted right since.
__________________
99 camaro - bolt ons and full exhaust
krunk99cam is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2009, 11:20 PM   #5
Teching In
Garage is empty, add now
 
jh2586's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Sep 2009
Location: Hayward, CA
Posts: 37
Send a message via AIM to jh2586 Send a message via Skype™ to jh2586
Default

check the adjustment on your tv cable and check the cleanlines of your throttble body.. sometimes when it gets gunked up it may cause that..

otherwise try flushing out your tranny fluid
__________________
2001 WS6: fim, slp lm2, re760 x 4 (got them half off), cf df clutch.

"Friend's don't let friends drive... FWD..."

jh2586 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2013, 12:55 PM   #6
TECH Fanatic
Garage is empty, add now
 
JoshuaGrooms83's Avatar
 
Trader Rating: 2
Join Date: Oct 2010
Location: Lake Geneva, WI
Posts: 1,508
Default

ive been noticing this as well all of a sudden lately. anyone have any insight into this?
__________________
turbo car 99% complete
JoshuaGrooms83 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2013, 02:49 PM   #7
LS1Tech Administrator
1998 Chevrolet Camaro
My Garage
 
RPM WS6's Avatar
 
Trader Rating: 3
Join Date: Nov 2001
Location: Lincolnwood, IL Member: #317
Posts: 20,444
Default

Quote:
Originally Posted by jh2586 View Post
check the adjustment on your tv cable and check the cleanlines of your throttble body.. sometimes when it gets gunked up it may cause that..

otherwise try flushing out your tranny fluid
No T.V. cable on the 4L60E. It's an electronic trans; shifts (up and down) are PCM commanded, and line pressure is PWM. No detent/kick down cable, no T.V. cable.
__________________
1998 Camaro Z28 | 1971 Nova SS-350



Previous LSx Vehicles:
2002 Camaro Z28 | 2000 Trans Am WS6 | 1999 Camaro Z28
RPM WS6 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2013, 02:49 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Downshift tuning z06this PCM Diagnostics & Tuning 5 11-20-2013 12:46 AM
T56 downshift problem 98camaro5 Manual Transmission 0 04-09-2012 09:10 AM
transmission won't go into first Pavetim Automatic Transmission 24 01-23-2010 12:12 PM
Upshifting/Downshifting Silver02 Automatic Transmission 7 08-15-2008 03:58 AM
Tranny or computer gremlins? (shift problems) needsomeinfo73 Automatic Transmission 30 02-28-2007 05:34 PM


Tags
99, camaro, car, cars, downshift, ls1, pucnh, punched, replace, shift, sluggish, tech, tps, wont, wot


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 12:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - JOBS
Emails & Contact Details