Go Back   LS1TECH > CHASSIS, SUSPENSION, APPEARANCE > Automatic Transmission
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Automatic Transmission
4L60E | 4L80E | TH350 | TH400 | TH2004R | Powerglide | Converters | Shift Kits
Sponsored by
PerformaBuilt Transmissions

TCC lock up problem

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-09-2006, 01:33 PM   #1
Teching In
 
Trader Rating: 0
Join Date: May 2006
Location: Norwich, NY
Posts: 7
Send a message via AIM to Jims-ZR2
Default TCC lock up problem

This doesn't exactly relate to F-bodies etc. But in my 96 S10 every now and then the converter won't lock up. It's a very weird problem, and I can't find a fix for it. Doesn't set off any codes.

When you first start it up and drive it, it'll lock up within a few minutes as expected. Once in a while it'll just unlock and won't go back in. Sometimes if i pull over let the truck idle for a minute or so it'll work again. Today it wouldn't. This only use to happen in the winter when it was really cold out, (we thought my aux. cooler i put on wasn't allowing the fluid to reach operating temp) but now it's occuring now in the heat. I have a tranny temp guage which is working as it should, I've hooked the tech 2 up to it before and the tranny and engine are both reaching operating temp. I've replaced the brake controler switch, TC solenoid, and 3 weeks ago I took the valve body out brought it to the tranny shop, they thought my valve was worn, even with 170,000 miles they said it showed really no wear. So they put a heavier spring on the valve to make lockup 100% instantly. This is really starting to **** me off, especially when it happenes when I'm going for a long drive, it kills my gas mileage. The only thing I could think of is the tranny temp sensor.

It acts like it's electrical related, being that it won't do it for 2 weeks then today it won't lock up at all. Also Before I took the valve body off, I checked the converters slip speed at lock up, and it was 0- -6 which is where it should be, so it almost makes me believe it's nothing in the converter. I need help guys, this is really annoying
__________________
Apple Red 96 Stepside ZR2

2.5" suspension lift
ZQ8 wheels on 255/70/16 MT/R's
4.10 gears
and lots more

02 WS6 in the future

www.OReillycustoms.com
Jims-ZR2 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 03:29 PM   #2
TECH Enthusiast
 
Predator T/A's Avatar
 
Trader Rating: 7
Join Date: Oct 2003
Location: jacksonville, fl
Posts: 700
Send a message via Yahoo to Predator T/A
Default

could be a bad tcc solenoid nevermind i see where you replaced it temp sensor could be the problem if its not reading that the tranny is at operating temp it will not go into lockup
Predator T/A is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 04:05 PM   #3
TECH Enthusiast
 
Predator T/A's Avatar
 
Trader Rating: 7
Join Date: Oct 2003
Location: jacksonville, fl
Posts: 700
Send a message via Yahoo to Predator T/A
Default

there could also be a problem in the pcm
Predator T/A is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 10:02 PM   #4
Teching In
 
Trader Rating: 0
Join Date: May 2006
Location: Norwich, NY
Posts: 7
Send a message via AIM to Jims-ZR2
Default

i got a reprogrammed pcm from pcmforless.com, just to help with my bolt on's. Never thought about it before, but after I put it in i noticed it still did it
__________________
Apple Red 96 Stepside ZR2

2.5" suspension lift
ZQ8 wheels on 255/70/16 MT/R's
4.10 gears
and lots more

02 WS6 in the future

www.OReillycustoms.com
Jims-ZR2 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2006, 11:50 AM   #5
TECH Enthusiast
 
Predator T/A's Avatar
 
Trader Rating: 7
Join Date: Oct 2003
Location: jacksonville, fl
Posts: 700
Send a message via Yahoo to Predator T/A
Default

you need to put it on a scan tool and see what commands are being recognized by the pcm
Predator T/A is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2006, 11:50 AM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Tags
2003, 96, problems, s10, tcc, transmission, zr2, zr2what


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 02:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details