Go Back   LS1TECH > SBC-BBC-LT1-LT4 PERFORMANCE > LT1-LT4 Modifications
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

LT1-LT4 Modifications
1993-97 Gen II Small Block V8

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-18-2009, 11:24 AM   #1
12 Second Club
2000 Pontiac Trans Am
 
brians91formula's Avatar
 
Trader Rating: 12
Join Date: Jul 2007
Location: NH
Posts: 811
Send a message via AIM to brians91formula
Default New Optispark and still doesnt start.

My Grandfather needs some help with his LT1. It is a 1940 Ford with a 96 LT1 motor out of a Corvette. He let the car sit in one of those portable garages last winter and the car has not started since. I think condensation killed the Optispark so we bought a new Optispark and waterpump. It still will not start. It just turns over and doesn't fire. Any other ideas ? Maybe the ignition control Module ?
__________________
02 EB Z06 402whp 376wtq ARH longtubes, Callaway intake, tune
00 Arctic White WS6 M6 SOLD
brians91formula is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 11:25 AM   #2
TECH Addict
Garage is empty, add now
 
djjab57's Avatar
 
Trader Rating: 17
Join Date: Jul 2007
Location: Texas
Posts: 2,501
Send a message via MSN to djjab57 Send a message via Yahoo to djjab57
Default

ICM would be my first guess, should of tried that and the coil first
djjab57 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 12:22 PM   #3
12 Second Club
2000 Pontiac Trans Am
 
brians91formula's Avatar
 
Trader Rating: 12
Join Date: Jul 2007
Location: NH
Posts: 811
Send a message via AIM to brians91formula
Default

Just put a brand new ICM on and coil. Still wont start. Could it be something to do with the computer ?
__________________
02 EB Z06 402whp 376wtq ARH longtubes, Callaway intake, tune
00 Arctic White WS6 M6 SOLD
brians91formula is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 12:26 PM   #4
TECH Addict
Garage is empty, add now
 
djjab57's Avatar
 
Trader Rating: 17
Join Date: Jul 2007
Location: Texas
Posts: 2,501
Send a message via MSN to djjab57 Send a message via Yahoo to djjab57
Default

have you checked the fuel pressure
djjab57 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 12:44 PM   #5
12 Second Club
2000 Pontiac Trans Am
 
brians91formula's Avatar
 
Trader Rating: 12
Join Date: Jul 2007
Location: NH
Posts: 811
Send a message via AIM to brians91formula
Default

I have not personally, grandfather might have. I will make sure I check that tonight. thanks.
__________________
02 EB Z06 402whp 376wtq ARH longtubes, Callaway intake, tune
00 Arctic White WS6 M6 SOLD
brians91formula is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 12:58 PM   #6
TECH Regular
Garage is empty, add now
 
SS#502's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Feb 2008
Location: Pearl City, Hawaii
Posts: 462
Default

Double check all your grounds, the ICM is really sensitive to not having a good ground.
__________________
1997 SS 6 spd, SPEC Flywheel and Stage2+ Clutch, UMI Short shifter with Hurst Pistol Grip,NRG Fiberglass race seat and steering wheel, UMI LCA's and Panhard bar, EBay stainless steel long tubes, titanium header wrap, custom made true duals and Xpipe with SLP Loudmouth conversion mufflers and tips, ACCEL Opti and coil, Taylor wires and OTVC Billet separators
SS#502 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 02:01 PM   #7
12 Second Club
Garage is empty, add now
 
fergymoto's Avatar
 
Trader Rating: 112
Join Date: Aug 2005
Location: Hermitage, PA
Posts: 2,786
Default

If you follow this diagnostic you will figure out the problem

http://www.mainstreamtopics.com/foru...p?showtopic=78
__________________
PDRA TOP SPORTSMAN WORLD CHAMPION
-2002 Firebird Top Sportsman - 4.12 at 176mph 1/8 mile. 765ci on 3 stages of nitrous.
2000 Trans Am WS6 - in the works.
-1997 Trans Am WS6 M6- 10.80s N/A, 3,650lbs, 500+ mile road trips. Sold 3/2011.
fergymoto is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 02:04 PM   #8
12 Second Club
2000 Pontiac Trans Am
 
brians91formula's Avatar
 
Trader Rating: 12
Join Date: Jul 2007
Location: NH
Posts: 811
Send a message via AIM to brians91formula
Default

Quote:
Originally Posted by fergymoto View Post
If you follow this diagnostic you will figure out the problem

http://www.mainstreamtopics.com/foru...p?showtopic=78
awesome ! I will use that as well.
__________________
02 EB Z06 402whp 376wtq ARH longtubes, Callaway intake, tune
00 Arctic White WS6 M6 SOLD
brians91formula is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2009, 02:04 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Tags
94, 9497, 97, brand, corvette, distributor, lt1, lt4, optispark, replace, replaced, start, time, trans, wont


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 08:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - JOBS
Emails & Contact Details