T-56 Whining - LS1TECH



Manual Transmission T56 | T5 | MN12 | Clutches | Hydraulics | Shifters
Sponsored by:
Sponsored by:

T-56 Whining

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-16-2012, 04:31 AM   #1
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grande Prairie Alberta
Posts: 19
Default T-56 Whining

I have a 2002 Camaro SS with the T-56 Transmission. The car is making a whining noise in all gears. Mostly noticeable under light accel. I've already rebuilt the diff. The noise did not change. I'm looking for any information or suggestions on what the problem might be in the transmission. Or has anyone else had or have this problem? Thanks!
jayjay77 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 04:39 AM   #2
On The Tree
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2011
Location: bayville n.j.
Posts: 197
Default

Moving or not,rpm related,speed related,push in clutch and change,any different in diff. gear. Sit in neutral apply pressure light on clutch pedal any change?
sicksspeed is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 04:55 AM   #3
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grande Prairie Alberta
Posts: 19
Default

I Only hear it when moving under light acceleration. goes away when clutch pedal is pushed down. I mostly notice it at low RPM's but that could be because the exhaust noise drowns out the whining... Vehicle speed doesn't seen to affect it....
jayjay77 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 06:04 AM   #4
On The Tree
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2011
Location: bayville n.j.
Posts: 197
Default

Well those statements don't really say it's a certain faulty part. Probably have to hear it.
sicksspeed is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 07:51 AM   #5
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grande Prairie Alberta
Posts: 19
Default

It really sounds like a gear whine, I don't expect for some to tell me excatly what the problem is. I'd just like to know if anyone else is having any gear or whining problems with their T-56 Transmissions.
jayjay77 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 08:06 AM   #6
Banned
iTrader: (60)
 
thesource's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Adkins - Tx
Posts: 2,696
Default

Does it whine in 4th gear?
thesource is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 09:07 AM   #7
11 Second Club
iTrader: (1)
 
Sladester2's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Southeast Missouri
Posts: 1,102
Default

Mie whines like that a little. I only heard it after I installed my short throw shifter.
Sladester2 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 11:42 AM   #8
TECH Senior Member
iTrader: (60)
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 9,397
Default

A little bit of whining is okay.
Ferocity02 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2012, 08:57 PM   #9
Teching In
 
YoDa3297's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hamburg Pa
Posts: 12
Default

It sounds like the same thing my car does, it check fluid level it was good. Some days i don't even notice it.
YoDa3297 is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 10:49 PM   #10
TECH Resident
iTrader: (2)
 
Boo"SS"t's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: somewhere in Ohio
Posts: 786
Default

Mine developed exactly the same whine as you have described it last year. So, I changed all the bearings myself, but to my disgust...the freaking whine didn't go away . Somebody told me that I need to change the input shaft and cluster gear. I find the whining very annoying, but it kind'a sounds like a kennebell supercharger. Lol!
Boo"SS"t is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 08:50 AM   #11
Banned
iTrader: (60)
 
thesource's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Adkins - Tx
Posts: 2,696
Default

Whining is almost always the input and cluster gear not bearings.
thesource is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 10:52 AM   #12
10 Second Club
iTrader: (5)
 
blue99fbody's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Cincinnati
Posts: 1,052
Default

what kind of power? i burned up input and cluster gears several times due to fluid sloshing away from gears, but that was at 700+ whp. it would whine like described and you would really notice it during low speed slow gear changes. went to a pump setup and solved the issue. check the fluid level if your not making big power maybe its low but damage is likely already done
blue99fbody is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 11:45 AM   #13
TECH Senior Member
iTrader: (60)
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 9,397
Default

Quote:
Originally Posted by Boo"SS"t View Post
Mine developed exactly the same whine as you have described it last year. So, I changed all the bearings myself, but to my disgust...the freaking whine didn't go away . Somebody told me that I need to change the input shaft and cluster gear. I find the whining very annoying, but it kind'a sounds like a kennebell supercharger. Lol!
Gears whine, not bearings. Not sure who told you to change them.
Ferocity02 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 12:04 PM   #14
Launching!
iTrader: (8)
 
Join Date: Feb 2005
Location: springhill florida
Posts: 276
Default

I just bought a 2000 camaro SS with 45k and it does the same thing. It is worse when the car is cold, and yea it sounds almost like a supercharger whistle LOL. I thought it could maybe be the power steering pump whining. You dont hear it once you put the radio on LOL.
bigken is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 01:49 PM   #15
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grande Prairie Alberta
Posts: 19
Default

Yes thats true, It does go away when I turn up the stereo...lol
The car is basically stock with just Intake, Exhaust and ECM programming for mods. Its not as loud as a supercharger but is defenitly annoying. I mostly hear it when crusing with my foot lightly on the throttle. Sounds the same at city and highway speeds, even in fourth gear... If some of you guys are having problems with the input and cluster gears, I'm guessing thats where my noise is coming from.
jayjay77 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 02:36 PM   #16
Banned
iTrader: (60)
 
thesource's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Adkins - Tx
Posts: 2,696
Default

If the noise is there in 4th gear, its probably the differential making noise.
thesource is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 07:35 PM   #17
TECH Enthusiast
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 523
Default

I hear noise coming from my shifter area... Like you can hear the tranny working...

The whining is from my axle I noticed... Not as bad as my buddies 4.10 tho lol
2win_SS is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2012, 07:43 PM   #18
TECH Resident
iTrader: (11)
 
1nastyss's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: J-ville, N.C.
Posts: 955
Default

Mine did the same thing, would change with rpms, ended up being burned up bearings in the tranny
1nastyss is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2012, 01:33 AM   #19
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grande Prairie Alberta
Posts: 19
Default

Did the Diff already, no change in the noise...
jayjay77 is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2012, 09:21 AM   #20
Launching!
iTrader: (8)
 
Join Date: Feb 2005
Location: springhill florida
Posts: 276
Default

Yea when I rev the car you can hear it and it is worse when it is cold, it has the stock exhaust still so when I get on it i can really hear the whine. It is annoying but hopefully when I put an exhaust on I wont really hear it LOL
bigken is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loud whine, 1st gear decel? WS6wanted Manual Transmission 2 11-05-2016 12:21 PM
Whining noise with clutch out. VandykeT/A Manual Transmission 5 12-02-2015 09:12 PM
Transmission Pump Damaged? RCKTGRL Automatic Transmission 5 05-21-2014 07:21 PM
T56 Noise Reckless95z Manual Transmission 0 06-19-2013 10:25 PM
v8 swapped t56 rx7 whining from trans????? thefastlife Manual Transmission 20 05-06-2012 11:14 PM


Tags
2002, 2012, accel, camaro, m12, make, making, noise, noisy, nosie, problems, ss, t56, transmission, whine, whining, whinning

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:56 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send