ls3 418 stroker, won't start - Page 2 - LS1TECH - Camaro and Firebird Forum Discussion



Generation IV External Engine LS2 | LS3 | LS7 | L92 | Bolt-Ons | Intakes | Exhaust | Ignition | Accessories
Sponsored by:
Sponsored by:

ls3 418 stroker, won't start

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-30-2017, 08:26 AM   #22
Teching In
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Waterford, MI
Posts: 35
Default

already done. back of passenger head, in front of starter, driver side below power steering pump.
blackbird-ls1 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2017, 10:13 PM   #23
TECH Junkie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3,043
Default

Maybe a dumb thing to ask but are the coils grounded? There is a specific ground wire for the coils. I am speaking of the 4 or 5 wire connectors with one of those being a ground wire.

Edit: You do have the coil wiring hooked up to the proper coils? If not the you will not have the correct firing order.
1989GTA is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2017, 01:32 PM   #24
LS1Tech Sponsor
 
Join Date: Jan 2009
Location: Santa Ana, CA. USA
Posts: 1,070
Default LS Sub Harness

Hi Black Bird, did you try to switch the Coil LH AND RH "sub-harness" Side to Side.

This may be "GTA" suggested.

The Coil Ground is through the Gray Sub-Harness. (NOT the IGN-1A coil)

Lance
Pantera EFI is online now   Reply With Quote
Old 07-05-2017, 10:00 PM   #25
10 Second Club
 
big hammer's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: over dere
Posts: 1,716
Default

Spray some gas in the TB whilst cranking it
big hammer is online now   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 12:48 AM   #26
TECH Regular
iTrader: (1)
 
Crf450r420's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Florida
Posts: 464
Default

The coil sub-harness matters. There are 4 wires and only one changes colors from coil to coil. The red one goes on the right when you face each side and that puts the red on 7 and 2. The purple goes on the left and that puts it on 1 and 8. The harness to the coil sub is harder to get wrong, but also must be right. The other reason they hit at the wrong time is the wrong signal to the ECM. Maybe try the old sensors if they were good. The coil ground to head can be off an it will run for a little until it saturates, but best to just have it connected.

This LS3 in an LS1 car is using what ECM? Does the LS3 have 58x crank and 4x cam?
Crf450r420 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2017, 09:31 AM   #27
TECH Junkie
iTrader: (10)
 
blackbyrd's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: cookeville, TN
Posts: 3,046
Default

When I did my swap I ran into a similar issue, though it wasnt an ls3. I had to replace both the crank and cam position sensors. I also ended up having to add another block to chassis ground.

I hate to ask the stupid but are you sure the plug wires are on all the way?
blackbyrd is online now   Reply With Quote
Old 07-30-2017, 08:57 PM   #28
Teching In
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Waterford, MI
Posts: 35
Default

24x crank, I replaced the crank position sensor, camshaft position sensor and the plugs are all way one. I had asked about the coil wiring harness order and up until now I was told it did not matter. I am going to look at the coil wiring harness. Does the coil ground go to the back of the passenger rear head? I am using newer ls3 coils and harness. I hope you guys are right! Thanks for the help!
blackbird-ls1 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2017, 02:06 PM   #29
TECH Junkie
iTrader: (10)
 
blackbyrd's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: cookeville, TN
Posts: 3,046
Default

hmm, not sure about the coil harness my stand alone is individually run, I would tend to agree that the harness doesnt since the coil connections are all of a specific length its not likely you could really get them out of order. That said it may be possible the driver side and passenger side are different. Maybe swap them around and see if that helps.
blackbyrd is online now   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 09:37 AM   #30
Teching In
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2014
Location: Waterford, MI
Posts: 35
Default



I used this to change my wiring of the coils. It almost started but nope. Getting extremely frustrated. I think I'm going to send the computer to be programmed and eliminate VATS
blackbird-ls1 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:34 AM   #31
TECH Junkie
iTrader: (18)
 
LS1MCSS's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Dover, Arkansas
Posts: 3,745
Default

Quote:
Originally Posted by blackbird-ls1 View Post


I used this to change my wiring of the coils. It almost started but nope. Getting extremely frustrated. I think I'm going to send the computer to be programmed and eliminate VATS
Have you been trying to start a 418 on a stock tune?
LS1MCSS is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TSP 418 Stroker for sale - Lashway Motorsports erikthegoalie Parts Classifieds 7 11-17-2016 12:22 PM
High mileage LS1 value sawblade99Z What is it Worth? 0 07-29-2016 12:44 AM
Microsquirt LSx Walkthrough superbean Conversions & Hybrids 25 04-08-2016 04:27 PM
Intermittent Misfire 87DodgeD150 Conversions & Hybrids 5 10-27-2015 06:43 AM
anyone know a good shop in michigan to tune my 1995 lt1 383 stroker steiger99 LT1-LT4 Modifications 5 08-06-2006 10:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:46 AM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: