need help with p0449 code - LS1TECH - Camaro and Firebird Forum Discussion

Notices
LS4 Performance Grand Prix GXP | Monte Carlo SS | Impala SS | LaCrosse Super

need help with p0449 code

Old 01-18-2016, 10:04 AM
  #1  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default need help with p0449 code

had a p0449 code pop up on my 06 mcss. it started out it would throw the code 5 seconds after car was remote started, and would kill car. I could get in, reset code, and it would be fine till the next remote start. then it came to the point, everytime the car was started it would throw the code. I can erase it, and it stays off until the next time car is started. where do I start with this code? I googled this, but not finding much info on it
SteveCZ28 is offline  
Old 01-18-2016, 10:36 AM
  #2  
TECH Fanatic
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Connecticut
Posts: 1,336
Default

See if this post has any useful info.

http://montecarloforum.com/forum/eng...de-p0449-5592/
rottonj is online now  
Old 01-18-2016, 11:20 AM
  #3  
TECH Resident
iTrader: (1)
 
Pauls325's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Minnetonka,MN or Fargo
Posts: 795
Default

P0449 (EVAP) vent solonoid Control Circuit

The DTC is set when the command state of the driver and the actual do not match for more than 5 seconds. only throws the code if this malfunction happens two ignition cycles in a row. it will automatically turn off after 3 ignition cycles when malfunction is not detected.


try replacing evap canister.

hope this helps if not post again
Pauls325 is offline  
Old 01-18-2016, 12:13 PM
  #4  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

Is the evap canister the one near the intake, or the one near the gas tank?
SteveCZ28 is offline  
Old 01-18-2016, 12:42 PM
  #5  
TECH Resident
iTrader: (1)
 
Pauls325's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Minnetonka,MN or Fargo
Posts: 795
Default

i can check but pretty sure its the one on the intake.
Pauls325 is offline  
Old 01-18-2016, 02:34 PM
  #6  
TECH Fanatic
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Connecticut
Posts: 1,336
Default

rottonj is online now  
Old 01-26-2016, 01:10 AM
  #7  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

i put a new battery in my car over the weekend. and now the code has went pending. which i read, itll remain pending for 40 starts. if after 40 starts it doesnt go active, itll get ride of the code. but i drove the car over the weekend, and didnt have the cel come back on. but im not holding my breath
SteveCZ28 is offline  
Old 01-30-2016, 03:21 AM
  #8  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

code came back again tonite...ill try to get the canister, and try that....
on another note, ive had the canisters act up on my tahoe, but it had issues letting me pump fuel into the tank. i dont have that issue with my monte..
SteveCZ28 is offline  
Old 01-30-2016, 06:55 AM
  #9  
TECH Fanatic
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Connecticut
Posts: 1,336
Default

This coincides with the smell/cat you are having? Seems possible they could be related. I wouldn't drive it until its resolved
rottonj is online now  
Old 01-30-2016, 08:41 PM
  #10  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

the car is parked till i figure out exactly whats up with it.
i bought the canister vent solenoid for this. waiting for it to show up in the mail.
you really think this and the cat problems are related? this code started about 2.5 weeks ago. what could it do to the cat though?
SteveCZ28 is offline  
Old 01-30-2016, 10:22 PM
  #11  
TECH Fanatic
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Connecticut
Posts: 1,336
Default

I don't know its related, but I don't really believe in coincidence. Usually one problem unfixed or unnoticed leads to other problems. Not sure if the vent not working could be causing the converter to overheat, just throwing **** to the wall here. Hopefully someone with more insite to these codes or problems will chime in. Good luck. Post back with your progress.
rottonj is online now  
Old 01-31-2016, 09:10 PM
  #12  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

i would think if the vent isnt working, it would cause my fuel pump to work harder, due to possible vacuum in th tank, which may cause it to run lean( and possibly cooking the cat). and on that thought i would get codes for running lean on banks 1 and 2( i am just rambling here). but literally the only code is this current p0449. i checked before i left work the nite i drove it, and when i got home. so i dont think they could be tied together. but what do i know, i dont have a engineering degree. lol
SteveCZ28 is offline  
Old 02-01-2016, 12:52 PM
  #13  
TECH Enthusiast
 
Join Date: Oct 2013
Location: hagerstown,md
Posts: 611
Default

needs a gopod free flowing cat anywa-so start there,i got magnaflow one for like 99 bucks on ebay
superglide9375 is offline  
Old 02-01-2016, 08:14 PM
  #14  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

Originally Posted by superglide9375 View Post
needs a gopod free flowing cat anywa-so start there,i got magnaflow one for like 99 bucks on ebay
I was thinking about getting a zzp catted down pipe. But am open to suggestions
SteveCZ28 is offline  
Old 02-01-2016, 08:17 PM
  #15  
TECH Enthusiast
 
Join Date: Oct 2013
Location: hagerstown,md
Posts: 611
Default

yea good choice i got that and am extremely happy
superglide9375 is offline  
Old 02-01-2016, 08:24 PM
  #16  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

On topic with this thread, my vent solenoid showed up today. But we're expecting a blizzard here in Iowa starting early in the morning till Wednesday afternoon. So it'll be a while till I get to it
SteveCZ28 is offline  
Old 03-07-2016, 08:25 PM
  #17  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

thought id update this, incase anyone else has this code. I replaced the canister vent solenoid ( the one near the gas tank filler neck). cleared the code. and it seems to have fixed the problem. I don't have an active, or pending code for this anymore. thanks again everyone that helped
SteveCZ28 is offline  
Old 03-07-2016, 08:46 PM
  #18  
TECH Fanatic
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Connecticut
Posts: 1,336
Default

Good deal.
rottonj is online now  
Old 03-08-2016, 11:04 AM
  #19  
TECH Enthusiast
 
Join Date: Oct 2013
Location: hagerstown,md
Posts: 611
Default

sweet
superglide9375 is offline  
Old 03-08-2016, 08:32 PM
  #20  
On The Tree
Thread Starter
iTrader: (1)
 
SteveCZ28's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greene,Ia
Posts: 152
Default

well I spoke too soon. same code came back on my way to work tonite...now where do I go to solve this?
SteveCZ28 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: need help with p0449 code


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: