Breaking in? - LS1TECH



Gears & Axles Driveshafts | Rearends | Differentials | Gears | 12 Bolt | 9 Inch | Dana

Breaking in?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-19-2012, 03:03 PM   #1
Staging Lane
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: Philadelphia
Posts: 90
Default Breaking in?

What would be the best way to break in your new gears ?
06SpiceRed is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2012, 03:22 PM   #2
10 Second Club
iTrader: (11)
 
Zmg00camaross's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Missouri
Posts: 4,650
Default

I let mine run on jack stands for 10 minutes and let them cool. Then drove it for 15 miles or so and let them cool down again, Then just drove about 500 miles driving it easy and then I would say your good to go.
Zmg00camaross is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2012, 07:26 PM   #3
Staging Lane
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: Philadelphia
Posts: 90
Default

What would happen if gears are not broken in properly ?
06SpiceRed is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2012, 10:22 PM   #4
TECH Apprentice
 
need4fun2469's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Garland, TX
Posts: 369
Default

excessive noise from the rearend. More than likely a whining noise.
need4fun2469 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 12:45 PM   #5
TECH Enthusiast
iTrader: (4)
 
shepss217's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 502
Default

i always heard 10 mile normal driving..30 minute cool down, 10 mile drive..30 minute cool down, 10 mile drive..30 minute cool down and that's it, i heard you don't wanna take it on a really long drive when they're new cuz it could soften the teeth
shepss217 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 03:06 PM   #6
Staging Lane
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: Philadelphia
Posts: 90
Default

The reason i ask is because i blew my gears up this past weekend. I know that since the gears were installed it always had a whine but 8k miles later under no load coaasting down a hill not in gear i heard like a bang flop flop flop pulled over and the diff cover had a hole in it in the upper left hand coner. I was wondering did i do something wrong with break in?
06SpiceRed is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 03:09 PM   #7
TECH Resident
iTrader: (2)
 
Whiteaw57's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Salisbury, NC
Posts: 905
Default

same problem happened to me. Ironically about 8k miles later after 4.10s my worm gear bolt sheared off and went through the cover. Good luck but I don't think it has anything to do with the gears. Did you have a higher numerical ratio installed?
Whiteaw57 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 03:35 PM   #8
Staging Lane
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: Philadelphia
Posts: 90
Default

Went from stock 3.42's to 3.91's
06SpiceRed is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 10:31 PM   #9
TECH Resident
iTrader: (2)
 
Whiteaw57's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Salisbury, NC
Posts: 905
Default

IM not sure if speeding up the carrier puts more stress on it or not but I had the exact same thing happen.
Whiteaw57 is offline   Reply With Quote
Reply


Tags
break, breaking, gear, gears, inch, ls1, ls1tech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:52 PM.