Go Back   LS1TECH > WELCOME TO LS1TECH > New LS1 Owners - Newbie Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

New LS1 Owners - Newbie Tech
Basic Technical Questions & Advice
Sponsored by
Improved Racing

Is There A Hoover Vacuum In This Engine Or WTF Is Going On?

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-05-2008, 12:40 PM   #1
Registered User
 
Roman07's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2008
Location: Rocklin, California
Posts: 13
Default Is There A Hoover Vacuum In This Engine Or WTF Is Going On?

hey i was test driving a 96 Z28 that my girlfriend wants to buy and it's only got 65k miles and is owned by the original owner who is in his late 50's.

everything seemeed awesome except that when i started the car it made a really loud noise comparable to a vacuum cleaner for about 5 or 6 seconds.

after that the car drives flawless, no issues, and runs really well.

he wants $5000 for the car but i'm gonna tell him ill only give him $4000 for the car with that noise

but i need to make sure at first what the hell it is and if it's an expensive fix.

anyone know what it could be?
__________________
img://i100.photobucket.com/albums/m9/Fury_786/Sig%20Stuff/SigOneJPEG.jpg
Roman07 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 12:49 PM   #2
TECH Fanatic
 
wht01ws6ta's Avatar
 
Trader Rating: 42
Join Date: Sep 2006
Location: Clarksville, TN
Posts: 1,117
Default

Could it be the AIR (air injection reactor) pump for emissions that turns on briefly after starting?
__________________
2001 Artic White WS.6 M6
LS2 402 Stroker

FAST 102, Trickflow 205 heads, TSP MS4, Textralia Clutch, 9 Inch/Truetrac w/ 3.89, HPTuners/PLX Wideband, 180 stat, Meziere, BMR and UMI stuff, Eibachs and Bilsteins, Strano sway bars, C5 brakes, 6000K HIDs, 18" Cragars...

2007 GMC Sierra 1500 4x4 HD (LQ4 engine)
Mostly Stock
wht01ws6ta is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 12:52 PM   #3
TECH Resident
 
5301113's Avatar
 
Trader Rating: 18
Join Date: Apr 2007
Location: Odessa TX
Posts: 956
Default

Quote:
Originally Posted by wht01ws6ta View Post
Could it be the AIR (air injection reactor) pump for emissions that turns on briefly after starting?
yeah what he said it the A.IR.. If is coming from the drive side under the headlight its normal.
5301113 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:06 PM   #4
Registered User
 
Roman07's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2008
Location: Rocklin, California
Posts: 13
Default

ya but it's LOUD almost to a point to where it's hard to hear.

i was shocked becuase i own a 95 z28 with 107k on it and i've NEVER heard it make that noise before.
__________________
img://i100.photobucket.com/albums/m9/Fury_786/Sig%20Stuff/SigOneJPEG.jpg
Roman07 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:10 PM   #5
TECH Resident
 
5301113's Avatar
 
Trader Rating: 18
Join Date: Apr 2007
Location: Odessa TX
Posts: 956
Default

Is there a check engine light or SES light or any lights?
5301113 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:15 PM   #6
TECH Addict
 
Sommer86's Avatar
 
Trader Rating: 46
Join Date: Mar 2008
Location: Back in Burbank, CA
Posts: 2,222
Send a message via AIM to Sommer86 Send a message via Yahoo to Sommer86
Default

I'd say it could be the AIR pump. but AIR pumps only come on '01-'02's.

I'm not sure what it could be on a '96.
__________________
Need new seats? I'm the seat guy!

6litereaterdesigns.com
/ My car is finally for sale. PM for details
Want to join the PHK?? Click here
Sommer86 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:26 PM   #7
TECH Resident
 
5301113's Avatar
 
Trader Rating: 18
Join Date: Apr 2007
Location: Odessa TX
Posts: 956
Default

Quote:
Originally Posted by Sommer86 View Post
I'd say it could be the AIR pump. but AIR pumps only come on '01-'02's.
A.I.R. came on all 98-02 F bodies. LT1's have them as well
5301113 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:28 PM   #8
Registered User
 
Roman07's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Jun 2008
Location: Rocklin, California
Posts: 13
Default

nah that's the weird thing about it.

no engine lights are flashing, and the car runs really well.

i figure it cant be more than $1000 to fix and thats reaching so i'll offer him like 6-700 less than his asking price and cross my fingers.
__________________
img://i100.photobucket.com/albums/m9/Fury_786/Sig%20Stuff/SigOneJPEG.jpg
Roman07 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:29 PM   #9
TECH Addict
 
Bad Blue WS6's Avatar
 
Trader Rating: 41
Join Date: Feb 2006
Location: Germantown Hills IL
Posts: 2,003
Default

^ correct, my 2000 had one.
__________________
Bad Blue WS6 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:34 PM   #10
TECH Resident
 
5301113's Avatar
 
Trader Rating: 18
Join Date: Apr 2007
Location: Odessa TX
Posts: 956
Default

Quote:
Originally Posted by Roman07 View Post
nah that's the weird thing about it.

no engine lights are flashing, and the car runs really well.

i figure it cant be more than $1000 to fix and thats reaching so i'll offer him like 6-700 less than his asking price and cross my fingers.

Easy to remove and it's free. Read this first if you do remove it will throw codes that have to tune out.
EGR - AIR - O2 Sensors - Motor/Tranny mount FAQ!
5301113 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2008, 01:42 PM   #11
TECH Senior Member
 
Trader Rating: 0
Join Date: Dec 2001
Location: Jacksonville, FL
Posts: 5,402
Default

Yep, LT1's have an air pump, if you suspect that's it pull the fuse and see if the noise stops. http://shbox.com/1/temp_sensor1.jpg
2001NBMZ28 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 07:40 PM   #12
Banned
 
Trader Rating: 0
Join Date: Oct 2008
Posts: 0
Default

probly what everyone else is saying
silverfbody1998 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 08:55 PM   #13
Staging Lane
 
Jeezer's Avatar
 
Trader Rating: 0
Join Date: Apr 2008
Location: Phoenix,Az
Posts: 49
Default

to the top
Jeezer is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 08:55 PM
LS1Tech
Pontiac Firebird




Paid Advertisement
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



Join Ls1Tech

All times are GMT -5. The time now is 08:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Service - Privacy Statement - Terms of Service - JOBS
Emails & Contact Details