Dod delete issue? - LS1TECH - Camaro and Firebird Forum Discussion

Notices
PCM Diagnostics & Tuning HP Tuners | Diablo | Pantera EFI
Sponsored by:
Sponsored by:

Dod delete issue?

Old 12-28-2018, 03:51 PM
  #1  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default Dod delete issue?

Ok fellas could use a hand. I dropped a lifter in my 5.3 2010 silverado. I replaced the cam, valley cover, oil pump, and lifters with ls7 lifters. I then brought my truck to a local shop with a dyno to tune out the DOD. When I picked up my truck the tuner stated that he tuned it out and I am good to go. I have noticed that if i accelerate and raise my rpm above say 3500. My truck would then jerk at highway speed intermittently. As if I tapped the brake. The problem went away after key cycle. It's my truck I use to do oilfield sales so I do an extreme amount of highway driving and was reliable so I ignored it thinking it maybe a tuning issue. Well I made the 12hour trip home for Christmas with no issue. Fired the truck up today and its giving me the service stabilitrak reduced engine power like it did the day I fired it after deleting the dod. Seems to be running on 4 cylinders. I'm debating buying hp tuners and tuning it myself or could I have another issue?
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 04:05 PM
  #2  
TECH Senior Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Central Cal.
Posts: 8,661
Default

Deleting DOD is not just a matter of tuning. You also replace the DOD lifters, lifter trays, pushrods, and cam. THEN DOD is deleted.
G Atsma is online now  
Old 12-28-2018, 04:36 PM
  #3  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

I did? Is my post not showing up? Used the texas speed kit.
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 04:39 PM
  #4  
TECH Senior Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Central Cal.
Posts: 8,661
Default

Sorry. Mind-fart! Somehow missed the parts part! LOL You're good that way! Must be a tune issue. Sorry for the mixup!
G Atsma is online now  
Old 12-28-2018, 04:43 PM
  #5  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

No problem at all. Think I should tune myself?
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 05:07 PM
  #6  
LS1Tech Premium Sponsor
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 3,796
Default

Tuning it yourself requires consideration knowledge there.
I seems like a misfire issue for most of it which is common in a vehicle that isnt fully tuned. what cam did you use?
tech@WS6store is offline  
Old 12-28-2018, 05:12 PM
  #7  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

Stoke 3 bolt 5.3 cam
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 05:13 PM
  #8  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

Stock 5.3 cam. I'm confident. I'm not touching fuel tables or timing. Was thinking of raising the temperature of the dod afm so that it never activates during normal operating temperature.
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 05:14 PM
  #9  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

I'm curious if I'll run into any issues tuning behind someone else.
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 06:02 PM
  #10  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

Is there an hp tuners rep on maybe?
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 08:41 PM
  #11  
LS1Tech Premium Sponsor
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 3,796
Default

They dont offer tune Support.
You also likely wont find alot lf free Support.
Which 5.3l cam? did you keep the factory 5.3l dod cam? or went to a 5.3l lm7 cam?
tech@WS6store is offline  
Old 12-28-2018, 09:31 PM
  #12  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

It's the cam with the kit from texas speed and performance. There is a dod delete kit on their website. Soooo just buy the hp tuners?
lstony is offline  
Old 12-28-2018, 09:48 PM
  #13  
TECH Fanatic
iTrader: (32)
 
brandon6.0's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Glennville, GA.
Posts: 1,921
Default

To disable DOD in the tune is as simple as just disabling it in one of the tables. Basicly on or off. Doesnt require a full tune.

Ive tuned alot of trucks with DOD and ive disabled it on just about everyone. Never an issue.

Ive also turned it off for customers tht just hated it goin in 4cyl mode. Didnt touch anything else in the tune.
brandon6.0 is online now  
Old 12-28-2018, 11:39 PM
  #14  
Registered User
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 1
Default

Are you getting any active codes? Itís possible the tuner messed something up without knowing it. If you feel confident in your ability with a laptop buy hp or efi live and take a stab at it. It kind of sounds like he didnít actually get dod disabled. If you go as far as you have with the full delete there are codes that need to be shut off for the solenoids that control the flow of oil to the dod lifters. If you had codes pulled that might get you closer to figuring it out. Good luck

Last edited by andy burdess; 12-28-2018 at 11:49 PM.
andy burdess is offline  
Old 12-29-2018, 12:48 AM
  #15  
Teching In
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2013
Location: louisiana
Posts: 10
Default

You guys are awesome. I'll get back to you after I pull the codes and do some more research
lstony is offline  
Old 12-31-2018, 01:08 PM
  #16  
TECH Fanatic
iTrader: (42)
 
Join Date: Nov 2008
Location: A-Town, Ill side
Posts: 1,377
Default

So based on what you said, I am wondering if it is the lock up in the converter. I wonder if they changed how the lock up % is set. Since you said it stops if you tap the brakes, that is why I am thinking this direction. I have mine basically setup like a on/off switch. When my converter locks up, it feels like another gear, but the factory "slips" it on. Maybe the guy who did the dod delete, changed the % of slip, and now it feels jerky?

May very well be a bad coil pack though. Sometimes it will not show a code. Just had a friend who thought his had a bad transmission, he wouldn't bring it over to hook up my HPT, and took it to Aamco. They threw their scanner on it, and told him cyl #5 was bad. We threw some old 1999 D585 coils I had on it, and it was good. He did not have any codes, and I believe his was also a 2010, or maybe a 2011 I can't remember.
rpturbo is offline  


Thread Tools
Search this Thread

About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: